Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 8-2-2017

10:12 8/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 8-2-2017

Κυβέρνηση-Πολιτική
Τα κέντρα γειτονιάς προανήγγειλε η Θεανώ Φωτίου
Στην ενίσχυση των δημοτικών σχολείων με επιπλέον βάρδιες από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ αναφέρθηκε η Θεανώ Φωτίου. Η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό τα δημόσια σχολεία θα λειτουργούν ως κέντρα γειτονιάς με στόχο να γίνουν πόλος έλξης στο

πλαίσιο της ενισχυτικής διδασκαλίας και της απόκτησης άλλων γνώσεων.
Τα κέντρα γειτονιάς που προανήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, θα έρθουν να ενισχύσουν το ρόλο του «ανοικτού σχολείου» κάτι που σημαίνει ότι τα σχολεία θα παραμένουν ανοικτά και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, για εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, που θα απευθύνονται και στους γονείς. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα γίνει και με τη στήριξη των δημοτικών αρχών και ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτό θα είναι η μεταφορά των ΚΔΑΠ εντός των δημοτικών σχολείων αλλά και του προσωπικού που θα μεταφερθεί μέσω των ανανεώσεων των συμβάσεων τους.

Παράλληλα η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και σε επικείμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ.

Πρωτογενής Τομέας
Αγρότες «καταλαμβάνουν» τα διόδια της Μουσθένης
Σε συμβολική κατάληψη των διοδίων της Μουσθένης θα προβούν σήμερα 12 με 3 το απόγευμα οι Αγροτικοί σύλλογοι της Καβάλας, ενώ στο πλευρό τους θα βρεθούν και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων της Ροδόπης.
Κατά τη διάρκεια της κατάληψης οι διερχόμενοι οδηγοί θα περνούν από το σημείο, χωρίς να πληρώνουν το τέλος του διοδίου.

Δράσεις ΥΠΑΑΤ για Βιολογική Γεωργία

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο μέτρο 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Οι Προκηρυσσόμενες Δράσεις είναι τέσσερις και αφορούν ενισχύσεις για τη μετατροπή ή διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Η υποβολή αιτήσεων πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 24-01-2017 έως 22-02-2017.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις του Μέτρου 11 της παρούσας πρόσκλησης, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες : Στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ (πρώην• ΚΕΠΠΥΕΛ) Στην ηλεκτρονική διευθύνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης• & Τροφίμων www.minagric.gr

Δράση για την Κτηνοτροφία του ΥΠΑΑΤ
Επίσης από το ΥΠΑΑΤ προκηρύσσεται η Δράση 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Δικαιούχοι των ενεργειών στήριξης είναι αναγνωρισμένοι φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και Ομάδες Παραγωγών, και Συνεταιρισμοί και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/και τα μέλη τους. Περισσότερες πληροφορίες για την Περιφέρεια μας θα δίδονται από το : (Τηλ.2521046992).

ΔΠΘ
Λυματολάσπη αντί λιπασμάτων στη Γεωργία;
Έρευνες και πειράματα διεξάγει το τμήμα επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ σχετικά με την αξιοποίηση της ιλύος βιολογικού καθαρισμού (λυματολάσπης) και της κοπριάς αγροτικών ζώων, ως οργανικό λίπασμα στη γεωργία.
Μάλιστα τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
«Η άμεση Εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών στον πρωτογενή τομέα, είναι αυτό που θέλουμε και αυτό που θα ολοκληρώσει την αποστολή μας ως Πανεπιστήμιο. Για το λόγο αυτό επιχειρούμε να μιλάμε απευθείας με Αγρότες, όπως κάναμε και με τη λυματολάσπη, η οποία όπου εφαρμοσθεί μπορεί να αντικαταστήσει τα λιπάσματα και να μειωθεί έτσι και το κόστος παραγωγής. Αυτό φυσικα προϋποθέτει και την συνεργασία Αγροτών και Κτηνοτρόφων και φυσικά του φορέα που κάνει την έρευνα, το πανεπιστήμιο εν προκειμένω», σημείωσε ο Κοσμήτωρ της Σχολής Σπύρος Κουτρούμπας, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Επι πλέον στάθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι ερευνών που αφορούν την εξεύρεση της βέλτιστης καλλιεργητικής τεχνικής σε παραδοσιακές καλλιέργειες, που όμως ως χώρα είμαστε ελλειμματική, όπως τα όσπρια. Ειδικά για αυτό το κομμάτι αλλά και για τις υπόλοιπες ενέργειες μεγάλη σημασία έχει και η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους οικείους δήμους.
Τέλος ο κ. Κουτρούμπας ανέφερε και το συνέδριο που θα λάβει χώρα το Μάρτιο από 29-30-31 Μαρτίου για τον έλεγχο των ζιζανίων, όπως και σε μια ημερίδα ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Δικαστικό

Δικαιώθηκαν στον Άρειο πάγο οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΞ Ξάνθης
Απόφαση σταθμός για τους εργαζόμενους είναι αυτή που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος ο οποίος δικαίωσε τους εργαζομένους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης, καθώς «πάγωσε» την περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους. Ωστόσο η επίμαχη απόφαση καταλαμβάνει και όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιχειρήσεις-Επιμελητήριο

Εκδήλωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα
Εκδήλωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα (18.00) στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης» (οικία Χατζηδάκι) η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ. και το Europe Direct Ξάνθης, στο πλαίσιο του «Startup Europe week».
H εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (εκατό άτομα το μέγιστο).

Αυτοδιοίκηση
Σύσκεψη ενόψει Καρναβαλιού στη Ξάνθη : Αυστηροί έλεγχοι και συλλήψεις
Σύσκεψη για το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Αντιπεριφερεια με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας που υπήρξε ήταν ο προγραμματισμός συντονισμού της δράσης όλων των εμπλεκομένων προκειμένου το Ξανθιώτικο Καρναβάλι να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Έμφαση δόθηκε σε θέματα δημόσιας υγείας, αστυνόμευσης, τροχαίων μέτρων, φορολογικών και άλλων ελέγχων, ροής της παρέλασης και συμμετοχής στις εκδηλώσεις.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα θέματα της μέθης, των μεμονωμένων καρναβαλιστών, της ανεξέλεγκτης διάθεσης αλκοόλ και φαγητού από πλανόδιους ή άλλους παράνομους πωλητές. Ο αστυνομικός διευθυντής Ιωάννης Καραμανλής και ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ξάνθης Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος συμφώνησαν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πραγματοποιήσουν μια ακόμη σύσκεψη προκειμένου να συντονίσουν τους ελέγχους, κυρίως, με μικτά κλιμάκια. Όπως προαναγγέλθηκε, οι έλεγχοι θα είναι 24ωροι και προς κάθε κατεύθυνση ενώ ειδικά για τους πλανόδιους που διαθέτουν αλκοόλ, προβλέπονται συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα.

ΔΠΘ
Τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Μ.Γ. Βαρβούνη
Το Αρχείο Θρακικής Λογοτεχνίας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για την εικοσιπεντάχρονη προσφορά στην έρευνα του θρακικού χώρου του Καθηγητή Λαογραφίας και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο καφέ του Μουσείου, σήμερα στις 7.30 μ.μ.
Ομιλητές:
• Μανόλης Γ. Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ.
• Θανάσης Β. Κούγκουλος, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας – Διευθυντής του Α.Θ.Λ.

Περιβάλλον
Ασπίδα προστασίας για τον πιο απειλούμενο γύπα της Ελλάδας
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και ο ΔΕΔΔΗΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατέψουν τον Ασπροπάρη, τον μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης. Με την τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε 67 στύλους μέσης τάσης εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και στα Ανατολικά Μετέωρα, περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας για το εμβληματικό αυτό είδος της ελληνικής υπαίθρου.
«Για ακόμα μία φορά, αποδεικνύεται ότι η ομαδική προσπάθεια και η συλλογική δουλειά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου μπορούν να φέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα», δήλωσαν από κοινού η Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στον Έβρο, και η Victoria Saravia από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σύλλογοι
Ομιλία στο ΜΟΚ
Η κοπή Βασιλόπιτας για τα μέλη και τους φίλους του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις οκτώ το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής (Αγ. Γεωργίου 22). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη της Ιερής Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής Βαρθολομαίο Ιατρίδη, με θέμα «Ιερά Παράδοση και Παραδόσεις».

Πολιτισμός

2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις στη ΦΕΧ
Οι προσκεκλημένοι της ΦΕΧ παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων».
Στο πλαισιο αυτό παρουσιαζεται η εκδηλωση«Η πόλη Μαρέα-Φιλοξενίτης στη λίμνη της Μαρεώτιδας (Αλεξάνδρεια) και οι έρευνες του ΔΠΘ.» Με τoν Νικόλαο Λιανό, καθηγ. ΤΑΜ/ΔΠΘ, σήμερα [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Aναγκαία η Πρόσληψη προσωπικού
Την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού για τη φύλαξη του αρχαιολογικού πλούτου των Αβδήρων επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή. Χώροι οι οποίοι μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των αρχαιοκαπήλων όπως είπε. Λόγω της έλλειψης προσωπικού αρκετοί χώροι είναι κλειστοί και για το κοινό ή ανοίγουν μόνο σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους.

Αστυνομικό Δελτίο

4 χρόνια με αναστολή για τις απόπειρες βιασμού στο Καρναβάλι του 2016
Την ποινή της κάθειρξης 4 ετών με αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καβάλας , στον 27χρονο από την Ξάνθη που κατηγορήθηκε για τις δύο απόπειρες βιασμού που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι του 2016.

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κατοχή ναρκωτικών στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη

Συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 55 και 29 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών. Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση ενήργησαν το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης.

Αθλητική ενημέρωση
Σήμερα οι πρώτοι ημιτελικοί του Κυπέλλου της ΕΠΣ Θράκης
Σήμερα στις 3μμ. Θα διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου της ΕΠΣ Θράκης. Στο γήπεδο του Κοσμίου ο τοπικός ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί το Σπάρτακο Αγίων Θεοδώρων, ενώ στον άλλο ημιτελικό η κάτοχος του τροπαίου Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου υποδέχεται τον Μ. Αλέξανδρο Ιάσμου.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ορνιθολογική εταιρεία, wwf ελλάς, ειδήσεις, σχολεια, σημαίνει, κδαπ, διοδια, υπαατ, οπεκεπε, ηλεκτρονική, δραση, τηλ, δπθ, φυσικα, ΔΕΚΟ, europe, ξανθη, καρναβαλι, δου, συλληψεις, προσφορες, ορνιθολογική, εταιρεία, wwf, δεδδηε, victoria, φεχ, πλαισιο, αλεξανδρουπολη, ΠΑΟΚ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, καρναβαλι 2011, κλειστα σχολεια, ελλαδα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, δεδδηε, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, ηλεκτρονική, αιτηση, αρειος παγος, δου, δουλεια, δπθ, δωρα, θεμα, κδαπ, οπεκεπε, οσπρια, περιοδικα, πλαισιο, προγραμμα, αλκοολ, βραδυ, γεωργια, γεωργιου, γινει, γηπεδο, γονεις, διαστημα, διευθυνση, δοξα, δοθηκε, εγινε, αιθουσα, ειπε, ελξης, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, ετων, ζωων, ειδος, ομιλια, ιστορικο, λιπασματα, λογο, μειωση, μετεωρα, νομικη, ξημερωματα, οκτω, ορνιθολογική, ορνιθολογική εταιρεία, προβληματα, κτηνοτροφια, ρολο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συλλογοι, τμημα, υπαατ, υλοποιηση, φεχ, φυσικα, φορα, ιωαννης, εφαρμογη, εμφαση, europe, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κομματι, κωνσταντινα, μια φορα, οδηγοι, ομαδες, πληροφοριες, σημαίνει, σπυρος, θανασης, θεματα, θετικα, υγειας, victoria, wwf, wwf ελλάς
Τυχαία Θέματα