Βαγδάτη: Τουλάχιστον 213 νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας

12:59 4/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον 213 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, της πλέον αιματηρής που πλήττει τη Βαγδάτη εδώ και ένα χρόνο και μιας από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στο Ιράκ.

Τριήμερο εθνικό πένθος διανύει η χώρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στην εμπορική συνοικία Καράντα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι μετέβη στο σημείο

της επίθεσης και δεσμεύτηκε να «τιμωρήσει» τους υπεύθυνους.

Η επίθεση πυροδότησε επικρίσεις για «ανικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης να επιβάλλει δραστικά μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη, παρά τη βοήθεια από τις ΗΠΑ και το διεθνή συνασπισμό που εκπαιδεύει τις ιρακινές δυνάμεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών.

Ο Αμπάντι ανακοίνωσε ήδη την απόσυρση των μηχανημάτων εντοπισμού εκρηκτικών, των οποίων αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει την ανάπτυξη του «σχεδίου Rapiscan για την έρευνα οχημάτων» σε όλες τις εισόδους της Βαγδάτης και την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια εργασίας.

Η νέα επίθεση καμικάζι, σημειώνεται στο τέλος του μουσουλμανικού μήνα του ραμαζανιού και μια εβδομάδα μετά από την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Φαλούτζα, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

Η περισυλλογή σορών και η αναγνώριση των θυμάτων θα διαρκέσει πολύ, αναφέρουν οι ιρακινές αρχές ενώ μέλος των δυνάμεων πολιτικής προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Στις λίστες των θυμάτων, ολόκληρες οικογένειες, πατέρας και γιοι, μητέρα και κόρες ξεκληρίστηκαν από την έκρηξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα