Βαδίζοντας στην ιστορία της Ραψάνης

13:01 31/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ιστορική κοινότητα της Ραψάνης, όπως την απέδωσε ο Καραγάτσης μέσα από τις αφηγήσεις του, αλλά και η μεγάλη παράδοση του τόπου όπως αποτυπώνεται μέσα από τα όμορφα πέτρινα γεφύρια του, υπήρξε το αντικείμενο ενός διήμερου λογοτεχνίας και ιστορίας που διοργάνωσε ο «Ξενώνας Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Μεγάλη η συμμετοχή στον «Λογοτεχνικό περίπατο

με τον Καραγάτση», στο πλαίσιο του οποίου η βιβλιοθηκονόμος Χάιδω Πανταζή συνόδεψε τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Ραψάνης στις τοποθεσίες του χωριού που ο μεγάλος λογοτέχνης αναφέρει στα έργα του.
Τα πέτρινα γεφύρια στο άγνωστο οδικό δίκτυο της Μεταβυζαντινής περιόδου του ΒΑ τμήματος του Ν. Λάρισας, με έμφαση στην μελέτη αυτών της ευρύτερης περιοχής της Ραψάνης (πέτρινη Γέφυρα στον «Μέγα Λάκκο» γνωστή και ως γέφυρα του «Λιάπη» ή «Μαρόντα») αποτέλεσαν το θέμα της εισήγησης του ιστορικού – ερευνητή Δημήτρη Μπάρμπα, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Ραψάνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών από τους κατοίκους, ενώ μνήμες και αφηγήσεις παλαιοτέρων προσέφεραν γοητευτικές πληροφορίες για τα μνημεία και την ιστορία του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα