Β. Βαγιωνάκη: Η δημιουργία δασολογίου εντελώς απαραίτητη για τη δημιουργία ενός κράτος δικαίου (video)

00:22 13/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ρυθμίσεις που θα απλοποιούν τη διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που έχουν προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και των αγροτικών εκτάσεων που εμφανίζονται ως δασικές ή αναδασωτέες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Μ. Τρίτη στη Βουλή.

Για το νομοσχέδιο μίλησε στην Ολομέλεια και η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, η οποία τόνισε τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την εξαγορά ή την παραχώρηση παράνομα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που έγιναν αγροτική γη. Οι κάτοχοι έχουν δικαίωμα υποβολής

αίτησης έως τις 15 με 20 Ιουνίου προκειμένου το αγροτεμάχιο να μην κυρωθεί ως δασικό αλλά ως γεωργικό και να διασφαλιστεί η επιδότηση.

Η κ. Βαγιωνάκη σημείωσε πως το νομοσχέδιο «έρχεται να απαντήσει στη Συνταγματική επιταγή άρθρο 24 του Συντάγματος το οποίο πράγματι μιλούσε για την ανάγκη δημιουργίας δασολογίου στη χώρα μας» τονίζοντας πως «40 χρόνια μετά, δασολόγιο δεν υπάρχει κι αυτό γιατί αυτό προσέκρουε σε μικρά και μεγαλύτερα συμφέροντα, σε μικροσυναλλαγές και εξυπηρετήσεις ημετέρων».

«Η δημιουργία δασολογίου, όπως και κτηματολογίου και περουσιολογίου, είναι εντελώς απαραίτητα για τη δημιουργία ενός κράτος δικαίου και μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία για την πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε η κα Βαγιωνάκη.

Παράλληλα, αντέκρουσε τις κατηγορίες της ΝΔ πως το νομοσχέδιο έχει εισπρακτική λογική αναρωτώμενη: «Πως μπορούμε να μιλάμε αλήθεια για εισπρακτική λογική, όταν με προηγούμενη τροπολογία μειώσαμε το ύψος των χρημάτων που προέβλεπε δικό σας νόμος για την υποβολή ενστάσεων στο 80% του τιμήματος και στο 50-60% στο Μ.Ο των εκτάσεων». «Επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο για εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 για γεωργική χρήση και διατηρούν τη χρήση αυτή, προβλέπεται το τίμημα εξαγοράς να ισούται με το ¼ της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας, καταβαλλόμενο μάλιστα σε μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να φτάσουν τις 100, ακόμα και με 30 ευρώ το μήνα» συμπλήρωσε.

Η κα Βαγιωνάκη χαιρέτισε την προσπάθεια του νομοσχεδίου «να βοηθηθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας για να λύσει εκκρεμότητες και να ασκήσει ομαλά τις δραστηριότητές του μέσα στο φυσικό περιβάλλον σε μια σχέση εξισορροπητική», παραθέτοντας και τις προβλέψεις για κατασκευές που εξυπηρετούν τη γεωργική καλλιέργεια, την τακτοποίηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων, τις αλλαγές για τις υδατοκαλλιέργειες κτλ

Κλείνοντας η βουλευτής Χανίων ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που – για λόγους ιστορικούς – έχει ιδιομορφίες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, λόγω και των διαφορετικών δικαίων που ίσχυαν πριν την ενσωμάτωσή τους με την Ελλάδα.


Το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα