Β. Κόκκαλης: Εξειδικευμένη εκπαίδευση και στήριξη των ελαιοπαραγωγών

22:58 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης παραβρέθηκε στην απονομή των βραβείων Olympia Health and Nutrition 2017, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου, στο κτίριο της Παλιάς Βουλής. Ο Υφυπουργός απένειμε το Χρυσό Βραβείο για το καλύτερο

υγειοπροστατευτικό ελαιόλαδο στον κ. Δαυίδ Γεώργιο και την πρότυπη Κυπριακή ελαιοκομική επιχείρηση, με ελαιώνες οι οποίοι βρίσκονται πάνω στην πράσινη γραμμή, που δυστυχώς μέχρι σήμερα πληγώνει την αδελφή χώρα, την Κύπρο.

Ο Υφυπουργός στην ομιλία του δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που μου δόθηκε η ευκαιρία να παραβρεθώ σε μια σημαντική βράβευση που στοχεύει στην ανάδειξη ενός εθνικού μας προϊόντος όπως είναι το ελαιόλαδο, ένα προϊόν ξεχωριστής ταυτότητας και προστιθέμενης αξίας, χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να δοθεί ένας ιδιαίτερος έπαινος στους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, η οποία γίνεται στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med AristOil, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη».

Κύριος στόχος του προγράμματος AristOil, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο, και κατ’ επέκταση, η αύξηση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας που οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες υγειοπροστατευτικές ιδιότητες (κανονισμός 432/2012 της ΕΕ),σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από την ερευνητική ομάδα του Αν. Καθηγητή Προκόπη. Μαγιάτη.

Ο σύγχρονος Έλληνας αγρότης οφείλει να διεκδικήσει ανάλογους στόχους έχοντας το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρωγό του σε αυτή την προσπάθεια. Η οργάνωση και κατάρτιση των παραγωγών, η αξιοποίηση οικονομικών εργαλείων όπως το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του, αποτελούν τους βασικούς άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελληνικής Υπαίθρου.

Στοχευμένες ενέργειες όπως η ανάπτυξη ενός «cluster» Μεσογειακών ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων, η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, η εξειδικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, η σύσταση ομάδας παραγωγών και η χαρτογράφηση των αντίστοιχων περιοχών, αποτελούν το μείγμα που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων και την επιτυχία του προγράμματος.

Ο κ. Β. Κόκκαλης επισφράγισε με την παρουσία του, την ιστορικής σημασίας τελετή ίδρυσης του Παγκόσμιου Ερευνητικού Κέντρου Ελιάς (WorldOliveCenter.com for Health), που υποστηρίζεται από τον Αν. Καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη, την Δρ. Ελένη Μέλλιου, από τον Καθηγητή Stefano Kales, τον Καθηγητή Διομήδη Λογοθέτη και τον Dr. Dan Flynn.

Είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός ενός δένδρου ελιάς από τον ιερό χώρο της Πνύκας, με την «Ολύμπια» ποικιλία προερχόμενη από την Αρχαία Ολυμπία, συμβολίζοντας τη μεταφορά μιας νέας εποχής στο χώρο του ελαιολάδου, στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα