Τρίκαλα: “Ρομποτικές διακρίσεις” για 7ο Λύκειο και Α.ΚΕ.Θ.

15:07 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Διπλή διάκριση για τα Τρίκαλα στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με την Ομάδα του 7ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Τρικάλων να κατακτά την πρωτιά και την Ομάδα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας (Α.ΚΕ.Θ.) να παίρνει τη 2η θέση στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Οι Τρικαλινές “ρομποτικές επιτυχίες” έχουν μάλιστα μεγαλύτερη αξία αφού στον τελικό του Διαγωνισμού συμμετείχαν 35 Ομάδες στην κατηγορία του Λυκείου και 150 και πλέον Ομάδες στην κατηγορία του Γυμνασίου,

οι οποίες προκρίθηκαν από τους Περιφερειακούς Διαγωνισμούς, όπως και οι καλύτεροι Έλληνες προπονητές Ρομποτικής. Ο Νομός Τρικάλων, δε, είχε τριπλή παρουσία στον Διαγωνισμό, αφού εκτός του 7ου Λυκείου και του Α.ΚΕ.Θ. συμμετείχε και η Ομάδα του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων. Η 1η θέση του 7ου Λυκείου, την οποία μοιράστηκε στο βάθρο -μετά από ισοβαθμία- μαζί με το Ιδιωτικό Λύκειο “Εκπαιδευτική Αναγέννηση”, δεν ήρθε τυχαία για την Ομάδα Ρομποτικής της Τρικαλινής εκπαιδευτικής βαθμίδας, αφού είχαν προηγηθεί δύο επιτυχημένες χρονιές και πρωτιές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης της “W.R.O. Hellas”, στην κατηγορία Open Λυκείου, στέλνοντας της Ομάδα Ρομποτικής σε δύο Παγκόσμιες Ολυμπιάδες, στην Ντόχα του Κατάρ όπου κατέλαβε την 19η θέση και στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου και κατέκτησε την 8η θέση παγκοσμίως και βραβεύθηκε ως “Ολυμπιακή Ομάδα”.
Η πρόκληση του 1ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) το περασμένο Σάββατο 18 Μαρτίου, ήταν η “Πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα”. Στόχος, δε, του Διαγωνισμού ήταν να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων της χώρας να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή (μοντέλο), με προσομοίωση στο θέμα του Διαγωνισμού. Το έργο (project) της κάθε Ομάδας έπρεπε να παρουσιάζει ένα ρομποτικό σύστημα-αυτοματισμό το οποίο λειτουργεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις Α.Π.Ε. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της παρουσίασης οι Ομάδες έπρεπε να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project είναι σημαντικό, όπως επίσης να δίνονται με ακρίβεια τα σημεία καινοτομίας του. Παράλληλα, δε, έπρεπε να δημιουργήσουν μία εικονική επιχείρηση για την προώθηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

FarGRobS του 7ου Λυκείου
Τρία από τα μέλη της 8μελούς Ομάδας Ρομποτικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων Χριστίνα Τρίψα, Δημήτρης Πλαστήρας και Κατερίνα ΠούλιουΗ Ομάδα Ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασε -και παρουσίασε στον Διαγωνισμό- μία ρομποτική κατασκευή η οποία κινούνταν εξ’ ολοκλήρου με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με χρήση αποκλειστικά της ανίχνευσης καλλιεργειών και συγκεκριμένα δένδρων ελιάς, παρέχοντας σ’ αυτά την κατάλληλη δοσολογία υγρού σιδήρου για την ενίσχυσή τους ή οποιουδήποτε άλλου υγρού σκευάσματος. Το συγκεκριμένο ρομπότ, κινούμενο στο εικονικό χωράφι, έχει τη δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής εικόνας και τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που επικρατούν εκείνη τη στιγμή στο χωράφι, όπως θερμοκρασία, πίεση και υγρασία. Η εικονική επιχείρηση που δημιούργησαν οι μαθητές έφερε την ονομασία FarGRobS (Farming with Green Robotics System) ολοκληρώνοντας την αποστολή τους με συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο για την επιχείρηση.
Την 1η θέση μοιράστηκαν το 7ο Λύκειο Τρικάλων και το Ιδιωτικό Λύκειο “Εκπαιδευτική Αναγέννηση”Η άψογη παρουσία τους, τους έδωσε φυσικά και την πρωτιά, ανάμεσα σε 35 Ομάδες Ρομποτικής που συμμετείχαν από Λύκεια όλης της χώρας. “Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία, σε πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας”, δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ η Χριστίνα Τρίψα, ένα από τα τρία παιδιά της Α’ τάξης Λυκείου που εκπροσώπησαν την 8μελή Ομάδα Ρομποτικής του 7ου Γ.Ε.Λ. Τρικάλων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής. Ο Δημήτρης Πλαστήρας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο project της Ομάδας, “έναν ρομποτικό εξερευνητή για γεωργικές καλλιέργειες, επιλογή η οποία έγινε λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Όσο και για την επίπονη προσπάθειά της Ομάδας, η Κατερίνα Πούλιου, λέει με έμφαση πως “χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς, ακόμη και Σαββατοκύριακα” και δηλώνει ενθουσιασμένη και ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη των εκπαιδευτών – καθηγητών του σχολείου.

Οι AIRGears του Α.Κ.Ε.Θ.

Η Ομάδα AIRGears του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας Παναγιώτης Μίσιος και Φώτης ΡουμελιώτηςΕξόχως σημαντική είναι και η 2η θέση της Ομάδας Ρομποτικής AIRGears του Εργαστηρίου Ρομποτικής (AIRLab) του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας (Α.ΚΕ.Θ.), στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου, με θέμα «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Το εγχείρημα και σ’ αυτή την περίπτωση, ήταν η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής-μοντέλο, η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού. Η δοκιμασία εξερευνά την περιπετειώδη πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που διέσχισε και κατέκτησε όλο το γνωστό κόσμο της εποχής του. Μια διαδρομή που πραγματοποιείται πάνω σε ένα χάρτη και τα ρομπότ πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή που “χάραξε” ο Έλληνας στρατηλάτης, ολοκληρώνοντας τις δοκιμασίες που θα συναντήσουν και συγκεκριμένα της Περσέπολης και του Γόρδιου δεσμού. Η συγκεκριμένη δοκιμασία είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, στηρίχθηκε δε και ανέδειξε το ιστορικό γεγονός, χωρίς ωστόσο να αποτελεί πιστή αναπαράσταση της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον τελικό του Διαγωνισμού Ρομποτικής, η Ομάδα AIRGears του Εργαστηρίου του Α.ΚΕ.Θ., αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Μίσιο, μαθητή της Β’ Γυμνασίου και τον Φώτη Ρουμελιώτη, μαθητή της Στ’ Δημοτικού, με προπονήτρια την Ελευθερία Καραγιώργου, πήραν την 2η θέση ανάμεσα σε 150 και πλέον Ομάδες από όλη τη χώρα και αφού είχαν ήδη αποσπάσει την πρωτιά στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, μεταξύ 24 συμμετοχών από όλη τη Θεσσαλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα