Τρίκαλα: Νηπιαγωγεία σε πυλωτές πολυκατοικιών, χωρίς υποδομές

12:58 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επανέρχονται στην επικαιρότητα τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των νηπιαγωγείων στα Τρίκαλα. Για την ακρίβεια δεν έφυγε ποτέ το θέμα από την επικαιρότητα καθώς η λειτουργία νηπιαγωγείων σε ακατάλληλα κτίρια, σε πυλωτές πολυκατοικιών, σε παλαιές ταβέρνες και σε ιδιόκτητα κτίρια αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα.

Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στην πόλη.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το 8ο και το 25ο νηπιαγωγείο, στην οδό Αβέρωφ. Σε πυλωτές πολυκατοικίας λειτουργούν τα δύο νηπιαγωγεία.

Σε πυλωτές, που έχουν περιφραγεί με τζάμι, χωρίς αυλή και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για την ευαίσθητη ηλικία των νηπίων.

Σε μία καθοριστική για το μέλλον τους ηλικία, μικρά παιδιά 4 και 5 ετών υποχρεώνονται να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία, που στεγάζονται σε πολλές περιπτώσεις σε κτίρια ακατάλληλα. Στο Νομό μας το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τις σχολικές υποδομές εντοπίζεται στους χώρους στέγασης των νηπιαγωγείων στην πόλη των Τρικάλων αλλά και στην Καλαμπάκα. Πολλά από αυτά λειτουργούν σε ισόγεια και πυλωτές κτιρίων , χωρίς αυλές, χωρίς επαρκή θέρμανση και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Και ενώ, έχει ορθώς καθιερωθεί η υποχρεωτική φοίτηση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην προετοιμασία τους για να προχωρήσουν στη βασική εκπαίδευση, ωστόσο δεν έγινε από την πολιτεία σωστός προγραμματισμός, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες και κατάλληλες κτιριακές υποδομές για τη στέγαση των νηπιαγωγείων.

Πάνω από οκτώ νηπιαγωγεία στην πόλη των Τρικάλων στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Το 22ο, το 9ο, το νηπιαγωγείο του Αγίου Νικολάου.

Χωρίς αύλειους χώρους όλα τα παραπάνω και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, στερώντας τη δυνατότητα από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας του παιχνιδιού, της μάθησης.

Σε έναν δρόμο των Τρικάλων, στην Πιτσάκου λειτουργούν δύο νηπιαγωγεία, το 30ο και ένα ολοήμερο. Και τα δύο στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια, που προορίζονταν για σπίτια. Έτσι πάνω από 200 νήπια φοιτούν σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε κτίρια ακατάλληλα, αποδεικνύοντας ότι τελικά οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση δεν είναι και τόσο ίσες…

Εξαίρεση, όχι φωτεινή, ωστόσο, το 31ο νηπιαγωγείο. Στεγάζονταν επίσης σε πυλωτή πολυκατοικίας σην οδό Βαλαωρίτου. Η λύση που βρέθηκε είναι η μεταστέγασή του. Μεταστέγαση όμως σε παλαιά λυόμενα κτίρια, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη θέρανση των κτιρίων, στην αυλή των συστεγαζόμενων 3ου και 9ου γυμνασίου. Έτσι, έφηβοι και νήπια συστεγάζονται σε μία αυλή.

Κεντρικό επιχείρημα από την πλευρά των δημοτικών αρχών, πέραν της έλλειψης χρημάτων, που είναι το μόνιμο επιχείρημα των τελευταίων 7 χρόνων, είναι η έλλειψη δημόσιων ελεύθερων εκτάσεων στην πόλη.

Δεν υπάρχουν, λένε, δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, στους οποίους θα μπορούσαν να κατασκευαστούν νηπιαγωγεία και οι οποίοι να βρίσκονται σε θέσεις που η χρήση γης να επιτρέπει την κατασκευή νηπιαγωγείου. Το επιχείρημα δείχνει σωστό. Μοιάζει όμως μικρό μπροστά στην κατάσταση που υπάρχει σε νηπιαγωγεία των Τρικάλων. Ιδιόκτητοι χώροι, οι οποίοι διαμορφώθηκαν όσο γινόταν, σε πυλωτές πολυκατοικίας, εκεί όπου θα μπορούσε να σταθμεύουν αυτοκίνητα, να κατασκευάζονται νηπιαγωγεία, χωρίς αυλές, χωρίς επαρκή χώρο, χωρίς υποδομές και στα οποία να φοιτούν μικρά παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα