Τρίκαλα: Φάρος αξιών και παράδοσης το 37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

21:21 25/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολλαπλά μηνύματα εξέπεμψε το 37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στο γνώριμο χώρο του, τα Περτουλιώτικα λιβάδια του Δήμου Πύλης Τρικάλων, αφιερωμένο φέτος στη γενιά των νέων ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της επταετούς κρίσης.

Χιλιάδες Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έδωσαν το παρών στο Αντάμωμα, στο οποίο παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου της Πανελλήνιας

Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργου Μουτσιάνα και προέδρων και μελών των Διοικήσεων από Συλλόγους Σαρακατσαναίων.
Ο κ. Γιώργος Μουτσιάνας“Η πορεία προς τα βουνά είναι η κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου”, τόνισε εμφαντικά στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας, αναφερόμενος στις ιδεώδη του πολιτισμού και της παράδοσης που “κρατούν όρθια τη χώρα και τους ανθρώπους της…”. Έκανε, δε, λόγο για “ανάγκη μιας νέας συλλογικής προσπάθειας δημιουργίας και αναγέννησης του τόπου, που δεν είναι άλλη από την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας και όχι -σίγουρα- μέσα από τις στάχτες της παράδοσης…”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός της εκπροσώπου της ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας Αναστασίας Τσολάκογλου η οποία μίλησε για “πολεμιστές Σαρακατσαναίους”, όπως και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού κάνοντας λόγο για “Αντάμωμα που κρατά ψηλά το λάβαρο παράδοσης” αλλά και του δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα χαρακτηρίζοντας “χρέος όλων μας να δώσουμε στα παιδιά μας την πίστη και την παράδοση”.
Η κα Αναστασία ΤσολάκογλουΟ πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, έκανε λόγο για “αρετές των Σαρακατσαναίων που αποτυπώνονται στα έθιμα και την παράδοση, που με τόσο σεβασμό οι Σαρακατσαναίοι κρατούν ζωντανά…”. Μίλησε, δε, για ενότητα που “πρέπει να στηριχθεί στην αλήθεια και την αξιοπιστία και όχι σε ψέματα και σε αυταπάτες, για να βγει η χώρα από την κρίση…”. Καταληκτικά, δε, επισήμανε ως “βασική προτεραιότητα της Ν.Δ. να φέρει πίσω στην πατρίδα, τα παιδιά που έφυγαν…”. Το πρόγραμμα του Ανταμώματος ήταν τριήμερο, ξεκινώντας από την Παρασκευή με το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ανταμώματος Νεολαίας και συνεχίζοντας το Σάββατο με τουρνουά ποδοσφαίρου για τις Ομάδες των Συλλόγων Ελλάδος και Βουλγαρίας, Βιωματικό Καραβάνι από τη ζωή των Σαρακατσαναίων και Σαρακατσάνικο γλέντι, όπως και παρουσίαση Σαρακατσάνικων χορών από το Τμήμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης “Ο Λεπενιώτης”. Αποκορύφωμα του Ανταμώματος η σημερινή ημέρα, η οποία εκτός από τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και των επίσημων προσκεκλημένων περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- απονομή βραβείων αριστούχων μαθητών, βράβευση του γηραιότερου Σαρακατσάνου, ομιλία του εκπαιδευτικού και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. Γεωργίου Καρατάσιου για το μείζον θέμα της μετανάστευσης των νέων, δρώμενα με τίτλο “Η ανακήρυξη του Καπετάνιου” από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας “Οι Σταυραετοί των Αγράφων”, αθλήματα των Σαρακατσαναίων (τράβηγμα γκλίτσας και πέταμα λιθαριού), τον Χορό των Γερόντων, χορούς από Τμήματα των Συλλόγων αλλά και τον περίφημο Τρανό Χορό με τη συμμετοχή επισήμων και όλου του κόσμου. Να σημειωθεί ότι το Αντάμωμα τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και του Δήμου Πύλης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθηνε χαιρετισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα