Τρίκαλα: Δέσμευση φροντίδας του ΕΛΓΑ στους πλημμυρόπληκτους αγρότες

21:02 1/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Καθησυχαστικός ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων σε αγρότες που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν σημαντικές ζημιές εξαιτίας των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, επισκεπτόμενος χθες πλημμυρόπληκτες περιοχές της Φαρκαδόνας.

Μετέχοντας σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Φαρκαδόνας, παρουσία των τριών Τρικαλινών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, Παναγιώτας Δριτσέλη και Χρήστου Σιμορέλη, του

δημάρχου Αθανάσιου Μεριβάκη και πολλών αγροτών, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι ζημιές από πλημμύρες μπορούν να αποζημιωθούν…”, “γι’ αυτό και δεν πρέπει να ανησυχείτε”, είπε απευθυνόμενος προς τον αγροτικό κόσμο και τους εκπροσώπους της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ο κ. Κουρεμπές δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διευκρινίζοντας ότι “θα χρειαστεί μία δεύτερη αυτοψία για την εκτίμηση της ζημιάς, μετά τη συγκομιδή των καλλιεργειών…”. Έσπευσε, δε, να σημειώσει πως “εξομαλύνεται και το θέμα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ με τους περιορισμούς που υπήρξαν στις εκτός έδρας μετακινήσεις, με σχετική τροπολογία που κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών…”. Από πλευράς των αγροτών πάντως, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, “τα προβλήματα από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις ακραίες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζονται σε περίπου 30.000 στρέμματα και σε καλλιέργειες όπως μηδική, βαμβάκι, σιτηρά, αραβόσιτο αλλά και μποστανικά”. Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, ο κ. Μεριβάκης τόνισε ωστόσο πως “η τελευταία πλημμύρα είναι η τέταρτη φέτος, ζημιογόνα στον μεγαλύτερο βαθμό για τις καλλιέργειες”, ζητώντας μάλιστα “επαναπροσδιορισμό της ζημιάς με μία δεύτερη εκτίμηση του ύψους της πριν από τη συγκομιδή, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς…”. Επιπλέον, ζητήθηκε και από τους αγρότες η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ και για ζημιές που προκύπτουν από την παραμονή των νερών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, κάτι όμως που σήμερα δεν προβλέπει ο κανονισμός του Οργανισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα