Τρίκαλα: Αντικαπνιστικό μέτωπο από ΣΕΦΑΑ και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

18:22 19/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινό μέτωπο κατά του καπνίσματος, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό για την αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στο κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους, συγκροτούν η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Με κοινή τους επιστολή, την οποία δημοσιοποίησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ Δρ Γιάννης Κουτεντάκης, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βάσω Κάκλα και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος

Μπουλούμπασης, ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς να εφαρμόσουν τον Νόμο για το κάπνισμα. Αποδέκτες της δημόσιας επιστολής, η οποία κοινοποιείται στην εισαγγελέα Τρικάλων Ευαγγελία Πούλιου, είναι ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι τέσσερις δήμαρχοι του Νομού Δημήτρης Παπαστεργίου (Τρικκαίων), Χρήστος Σινάνης (Καλαμπάκας), Αθανάσιος Μεριβάκης (Φαρκαδόνας) και Κωνσταντίνος Μαράβας (Πύλης), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Μπάρδας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων Αθανάσιος Γραβάνης. Οι εκπρόσωποι των τριών βαθμίδων Εκπαίδευσης τονίζουν εμφαντικά στη επιστολή τους πως “αποτέλεσμα της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου, ως παράνομη πρακτική, είναι ότι χιλιάδες νέοι και νέες -και όχι μόνο- μετατρέπονται αναγκαστικά σε παθητικούς καπνιστές, υποθηκεύοντας έτσι το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ακούσιοι μαθητές ενός μεγάλου διδασκαλείου ανυπακοής στη νομιμότητα”. “Ως δάσκαλοι και υπεύθυνοι για την Παιδεία και την ποιότητα ζωής χιλιάδων νέων στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των νόμων του Κράτους δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση όλων και ιδιαίτερα των άμεσα εμπλεκομένων αρμοδίων Αρχών”, επισημαίνουν στην επιστολή, ζητώντας από τους αποδέκτες φορείς να συνδράμουν στην εφαρμογή της κείμενης Νομοθεσίας σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Αναφερόμενος στην κοινή εκπαιδευτική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί πανελλαδική πρωτιά στην εκπαιδευτική κοινότητα, ο κ. Κουντεντάκης πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι “από την εφαρμογή του Νόμου έχουμε να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε”, προτρέποντας τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν, με αυστηρούς ελέγχους για το κάπνισμα τόσο στους δημόσιους χώρους όσο και σε ιδιωτικούς, όπως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην κατεύθυνση, δε, των ελέγχων συμφώνησε και η αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων Έφη Λεβέντη, η οποία ήταν παρούσα στη συνέντευξη. Για “ουσιαστική κίνηση και όχι εντυπωσιασμού”, έκανε λόγο ο κα Κάκλα, τονίζοντας πως “πρέπει να δείξουμε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την υγεία των πολιτών αλλά -κυρίως- των παιδιών μας, ξεκινώντας από τη σχολική κοινότητα…”. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Μπουλούμπαση, ο οποίος αναρωτήθηκε “αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου”, σημειώνοντας πως “είναι παράδοξο το γεγονός ότι οι ίδιοι οι καπνιστές ζητούν την εφαρμογή του Νόμου, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται”. Τέλος, οι τρεις εκπρόσωποι των βαθμίδων Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα προγράμματα που υλοποιούνται τόσο στον Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αναφερόμενος σ’ αυτά εκ μέρους της ΣΕΦΑΑ ο καθηγητής – υπεύθυνος των Προγραμμάτων Υγείας Γιάννης Θεοδωράκης, όσο και στα δημόσια σχολεία, για την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος και τις συνέπειες στην υγεία κυρίως των νέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα