Τρίκαλα: «Ανάσα» για τις καθαρίστριες στο νοσοκομείο: πληρώθηκαν και οι συμβάσεις τους έγιναν εργασίας

21:28 3/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πληρώνονται οι καθαρίστριες του νοσοκομείου Τρικάλων, μετά από τρίμηνη καθυστέρηση, καθώς υπογράφηκαν σήμερα τα σχετικά εντάλματα πληρωμής τους. Την ίδια ώρα οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν από έργου σε εργασίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή και η οποία αφορά στην επέκταση του νέου καθεστώτος των ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα σε όλο το δημόσιο τομέα και όχι μόνο στους εποπτευτόμενες οργανισμούς του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την ασυνέπεια στις πληρωμές,

ο διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρης Παρθένης, μίλησε για γραφειοκρατικές εμπλοκές που ανέστελλαν επί τρίμηνο την πληρωμή των τριάντα εννέα (39) καθαριστριών. Μάλιστα, ο ίδιος ευχαρίστησε την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνέβαλε στην λύση του προβλήματος καθώς και τη συντονίστρια των ελεγκτών.

«Προσπαθούσαμε – σημείωσε ο κ. Παρθένης – να αποδείξουμε ότι δικαιούνται να πληρωθούν και ότι όλα ήταν σύννομα. Εδώ και ενάμιση μήνα οι τοπικές ελεγκτικές αρχές προέβαλαν ορισμένες αιτιάσεις με βάση τις οποίες δεν γινόταν να πληρωθούν. Ήμασταν σε μία αλλεπάλληλη διελκυστίνδα επιχειρημάτων, αντιπαραβολής επιχειρημάτων και νομικών γνώσεων και ex tunc, με το ρωμαϊκό δίκαιο θα έπρεπε να θεωρηθεί ότι η άρση της αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων που είχε προβάλλει ο προηγούμενος εργολάβος, λογικά ξεκινούσε από την αρχή. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πότε ήταν η αρχή, αν ήταν στις 2 Αυγούστου για παράδειγμα».

Πάντως, ο κ. Παρθένης αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα όλων όσων προηγήθηκαν, κάτι που οδήγησε βέβαια στο να ταλαιπωρηθούν τριάντα εννέα οικογένειες, οι οποίες με το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς ήταν ήδη ταλαιπωρημένες.

Την ίδια ώρα ο διοικητής μίλησε για πολλαπλασιαστική απόδοση του έργου τους μέσα στο νοσοκομείο. «Όλη η πόλη – πρόσθεσε – γνωρίζει ότι το επίπεδο καθαριότητας του νοσοκομείου Τρικάλων έχει ανεβεί κάθετα, με το νέο εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών απευθείας με το νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα και γνήσια απορρυπαντικά, καθώς είχαμε και άλλα θέματα, με την ποιότητα των απορρυπαντικών που χρησιμοποιούνταν το παρελθόν, τα ίχνη των οποίων φαίνονται στα πατώματα του νοσοκομείου. Τα πήραμε προίκα από το προηγούμενο καθεστώς αυτά τα πατώματα και τώρα πρέπει να τα επισκευάσουμε».

Επιπροσθέτως, από 1η Νοεμβρίου μετατράπηκαν οι συμβάσεις των τριάντα εννέα καθαριστριών από έργου σε εργασίας, σύμφωνα και με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, η οποία επεκτείνει τις ατομικές συμβάσεις σε όλο το δημόσιο τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παρθένη από την Εισαγγελία Τρικάλων ζητήθηκε σήμερα να χορηγηθούν στοιχεία από το νοσοκομείο για τις νέες συμβάσεις. Οι νέες συμβάσεις θα λήξουν στο τέλος του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα