Έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας με συνομιλητές τα εκθέματα και τα ευρήματα

21:22 3/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας μέσω της οποίας συνομιλούν τα εκθέματα με τα ευρήματα, εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στο Γενί Τζαμί. Η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας του αρχαιολόγου, επίτιμου έφορου Αρχαιοτήτων, Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη διοργανώθηκε από το σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στ. Ελλάδας και Εύβοιας.

Η έκθεση «Μνήμης

Ψήγματα» προσεγγίζει και ανιχνεύει με εικαστική διάσταση ορισμένα μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα).

Η έκθεση αποτελείται από πέντε ενότητες, που μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες, αφηγούνται και περιγράφουν μιας περιόδου 25 ετών, την απεικόνιση αρχαιοτήτων μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, την αποκάλυψη αγαλματιδίων ή άλλων ευρημάτων, την επιγραφική τεκμηρίωση ταύτισης πόλεων, την παρουσίαση κάποιων αρχαϊκών ναών, την προβολή ορισμένων αρχαίων ευρημάτων, προσεγγίζοντας με άλλη ματιά, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με άμεσο και έμμεσο τρόπο τη δημιουργική παρουσία του φωτογράφου στο χώρο.

Η φωτογραφική απεικόνιση της αρχαιολογίας, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηαγγελάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ενισχύει την καθαρά επιστημονική και τεχνική καταγραφή της αρχαιότητας, αλλά και την αισθητική προσέγγιση της αρχαίας τέχνης. «Σημαντικό ρόλο στη φωτογραφική τεκμηρίωση, τόσο στο πεδίο της ανασκαφής όσο και στο εργαστήριο επιτυγχάνεται με τη χρήση ψηφιακής φωτογραφίας.

Από τα αρχικά στάδια ενός αρχαιολογικού προγράμματος σημαντικός στόχος θεωρείται η ενσωμάτωση των ρεαλιστικών απεικονίσεων των αρχαιολογικών λειψάνων και των ευρημάτων της ανασκαφής, καθώς οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν στον πραγματικό χώρο και στη συνέχεια ερμηνεύουν δυσδιάστατα με εικόνες και σχέδια. Η ερμηνεία μπορεί να υποβοηθηθεί σημαντικά εφόσον τα αρχαιολογικά στοιχεία, είναι σε θέση να παρατηρηθούν από όλες τις απόψεις».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης μίλησε ο κ. Χατζηαγγελάκης για τον ρόλο της αρχαιολογικής φωτογραφίας ως τεκμηριωτικού υλικού της αρχαιολογικής έρευνας αλλά και ως καλλιτεχνική έκφραση, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας Γ. Σιούλας και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημ. Χορταργιάς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινώς από τις 6 – 9 μ.μ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γάλλος ιστορικός Μπρoύνο Έλλυ και πλήθος κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα