Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στην Ίμβρο (17-19 Αυγούστου 2016) για τα 25 Χρόνια Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

13:29 17/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Ιμβριακά Σωματεία απανταχού της γης σε συνεργασία με τα Ομογενειακά Σωματεία της Κωνσταντινούπολης και επιστημονικούς φορείς,διοργανώνουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων στην Ίμβρο μεταξύ 17-19 Αυγούστου 2016προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. ,Βαρθολομαίου του Ιμβρίου,προκειμένου να τιμήσουν τα 25 χρόνια της ευκλεούς Πατριαρχίας Του

Οι εκδηλώσεις θα διεξάγονται κάθε ημέρα σε διαφορετικό χωριό της Ίμβρου αναδεικνύοντας παράλληλα τις επιμέρους προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανασύσταση κάθε τοπικής κοινότητας.
Οι εκδηλώσεις

του τριημέρου πρόκειται να πραγματοποιηθούν κανονικά σε όλα τα χωριά της Ίμβρου όπως και η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στις 18 Αυγούστου στους Αγίους Θεοδώρους (διαβάστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ).
Ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή στη συναυλία της 18ης Αυγούστου των χορευτικών των Ιμβριακών Συλλόγων και του συγκροτήματος του Βασίλη Κασούρα. Παρομοίως, τα παραδοσιακά πανηγύρια σε όλο το νησί θα τελεστούν μόνο ως προς τις θρησκευτικές τελετές χωρίς το εορταστικό τμήμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ ο Μιχάλης Εμμ. Κόκκινος, τόνισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό που οι άνθρωποι γυρίζουν στον τόπο που γεννηθήκαν στις ρίζες τους ,αύτη η επιστροφή μας συγκινεί ιδιαίτερα, είναι στην παράδοση μας να μην ξεχνάμε αλλά να συγχωρούμε. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στο τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στην Ίμβρο (17-19 Αυγούστου 2016) για τα 25 Χρόνια Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου , έτσι θα έχω την ευκαιρία να καταγράψω όποια προβλήματα υπάρχουν από κοντά και να δρομολογηθεί η επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων όσο πιο σύντομα γίνεται.
Για την πολιτική αναταραχή που υπάρχει στη γειτονική Τουρκία τόνισε ότι η πολιτική της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης αφήνει ελπίδες αισιοδοξίας και τα πράγματα μελλοντικά θα είναι πολύ καλυτέρα για την περιοχή μας. Στην επίσημη ομιλία του επισήμανε ότι θα μεταφέρει και το μήνυμα της κυβέρνησης, που είναι μήνυμα αγάπης ,αλληλεγγύης ,συνεργατικοτητας ,ειρήνης για να μπορέσει να βελτιωθεί η ζωή μας και η καθημερινότητας μας ,να γίνει πιο ανθρωπινή. Στους κατοίκους του νησιού θα μεταφέρουμε την καθημερινή μας ενασχόληση με τα θέματα που τους απασχολούν και ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη ,την καθημερινότητα τους

Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) κ. Παντελής-Λάκης Βίγκας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τόνισε ότι τα 50 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα χρονιά για τους Ίμβριους, ωστόσο σήμερα θα πράγματα έχουν αλλάξει σε θετική κατεύθυνση με πολύ εργασία, συνέπεια, υπομονή συνεργασία αρχών και χωρών και είναι πολύ ευχαριστημένοι από την επιστροφή των ανθρώπων στο νησί και από την επαναλειτουργία των σχολείων στο νησί.
Κλείνοντας επισήμανε ,σήμερα αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε όραμα για το μέλλον να δημιουργήσουμε κοινές αξίες συμβίωσης να ξαναχτισθούμε την εμπιστοσύνη συμβίωσης και να στήσουμε ένα μέλλον, χωρίς να αναπολούμε το παρελθόν ,βλέποντας τα σημερινά δεδομένα με συνεργατικοτητα, με της εγγύησης του συντάγματος και της πολιτείας και του δίκαιου ισονομίας ισοπολιτείας ,η Ίμβρος αυτή την ώρα ένα πολύ ωραίο παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής πολιτιστικής συμβίωσης για όλη την περιοχή ,ενώ στη μέση ανατολή αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη χαροπαλεύει ο πολιτισμός ,πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε αυτό το μοντέλο της ειρήνης συνύπαρξης στην Ίμβρο.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γεννήθηκε στην Ίμβρο όπου έλαβε και την εγκύκλια μόρφωση. Ακολούθησαν σπουδές στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, η χειροτονία Του σε διάκονο στην Ίμβρο τον Αύγουστο του 1961 και μεταπτυχιακές σπουδές στο κανονικό δίκαιο στη Ρώμη, στην Ελβετία και στο Μόναχο. Σημαντικοί σταθμοί του βίου Του, μετά από πενταετή υπηρεσία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η χειροτονία Του ως Μητροπολίτη Φιλαδελφείας το 1973 και η υπηρεσία Του δίπλα στο μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο, η ανάδειξή Του σε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος το 1990 και, ως αποκορύφωμα της θεάρεστης διαδρομής, η εκλογή Του ως Οικουμενικού Πατριάρχη τον Οκτώβριο του 1991.
Είκοσι πέντε συναπτά έτη στο τιμόνι της Ορθοδοξίας και του Γένους. Οι δύο θεμελιώδεις αυτοί θεσμοί της Ρωμιοσύνης είναι η καθημερινή και ακατάπαυστη μέριμνά Του. Πρωτοπόρος όμως και στον παγκόσμιο αγώναγια τα δίκαια των αδυνάμων, την καταλλαγή των θρησκευτικών και πολιτισμικών αντιπαραθέσεων και φανατισμών, την ορθόδοξη οικολογία. Προτεραιότητά Του η πανορθόδοξη ενότητα και η μαρτυρία του ήθους της Μεγάλης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
Στη διάρκεια του τριημέρου θα διοργανωθούν τρεις κύριες εκδηλώσεις ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και άλλες
εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία της Ίμβρου .

Οι κύριες εκδηλώσεις είναι:
Τετάρτη 17 Αυγούστου – Αγρίδια – ώρα 19:00 – Εκδήλωση προς τιμήν των 25 ετών της Πατριαρχίας
• Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο (προβολή βίντεο, Σύλλογος Ιμβρίων)
• Ομιλίες προς τιμήν του Παναγιωτάτου από:
• το Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλο
• τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρι Ασανάκη
• τον Πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης κ. Παύλο Σταματίδη
• Παρουσιάσεις:
• Φωτογραφικού Λευκώματος Βάσως Ξεινού “Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο” (Εκδότης: Σύλλογος Ιμβρίων)
• Βιβλίου “100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Ίμβριο” (Εκδότης: Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης)
• Αντιφώνηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
• Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας “Η Ίμβρος που στερήθηκα” του Δημητρίου Αραμπατζή (Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης). Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για τα Σχολεία της Ίμβρου.

Πέμπτη 18 Αυγούστου – Άγιοι Θεόδωροι – ώρα 20:30 – Πανσέληνος –
Συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τη συμμετοχή του συγκροτήματος του Βασίλη Κασούρα
• ‘’Σκοποί και τραγούδια της Ίμβρου’’ από τα χορευτικά των Ιμβριακών Συλλόγων
• Χαιρετισμοί από:
• τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) κ. Αντώνιο Παριζιάνο
• τον Πρόεδρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) κ. Παντελή-Λάκη Βίγκα
• τον Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου (ΣΠΑΒΑΙ) κ. Δημήτριο Ζορλό
• Μουσική συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα
• Ιμβριώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα

Παρασκευή 19 Αυγούστου – Σχοινούδι – ώρα 10:00 – Αγιασμός Συλλόγου και Μητρόπολης
• Αγιασμός ανακαινισμένου κτηρίου «Μητρόπολης» (όπισθεν του Ι. Ναού Αγ. Μαρίνας)
• Αγιασμός ανακαινισμένου κτηρίου του Σύλλογος Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Σχοινουδίου Ίμβρου
• Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Νικολάου Λαφιατή για την Ίδρυση και το μέλλον του Συλλόγου
• Ομιλία του κ.Γεώργιου Ξεινού με θέμα: Συλλογική δράση στο Σχοινούδι και κοινωνικός
μετασχηματισμός

Keywords
Τυχαία Θέματα