Κομοτηνή: Μαθήματα ζωής στις λαϊκές της Θράκης

12:01 17/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεκατρία χρόνια ο Παναγιώτης από την Ξάνθη εργάζεται στις λαϊκές αγορές της περιοχής. «Δουλειά δύσκολη», όπως υποστηρίζει, καθώς καλείται, τόσο εκείνος, όσο και οι υπόλοιποι μικροπωλητές, να αγωνίζονται καθημερινά αντιμετωπίζοντας από τη μια τις καιρικές συνθήκες και από την άλλη τις οικονομικές δυσκολίες.

«Με βροχή, με κρύο, με ζέστη συνεχίζουμε τρεις γενιές τώρα το ίδιο επάγγελμα. Ξεκίνησε ο παππούς, συνέχισε ο μπαμπάς και τώρα εγώ» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει ότι οι δυσκολίες, λόγω της φορολογίας και του ασφαλιστικού,

γίνονται μεγαλύτερες για τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών. «Καλούμαστε να καταβάλουμε 800 ευρώ περίπου το δίμηνο στο ΤΕΒΕ, είναι ένα «βουνό» για μας, καθώς τις περισσότερες φορές «είμαστε μέσα» » δηλώνει ο νεαρός μικροπωλητής που βλέπει πολλούς πρώην και νυν συναδέλφους του να είναι ανασφάλιστοι, να χρωστάνε, να έχουν μπει ακόμη και φυλακή λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων.

«Είμαστε οι τελευταίοι, οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τους πάγκους. Έχω την εντύπωση πως τα παιδιά μας δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Η φορολογία, οι αυστηροί έλεγχοι μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα σε έναν συνάδελφο ήρθε το εκκαθαριστικό, 3000 ευρώ! Πώς θα βρει αυτά τα χρήματα; » αναρωτιέται ο νεαρός μικροπωλητής, που είδε πολλούς φίλους του να φεύγουν μετανάστες στη Γερμανία. «Δουλεύουν στην λάντζα αναγκαστικά» λέει μην κρύβοντας την ανησυχία του.

«Χαριστική βολή» για τους μικροπωλητές των αγορών αποτέλεσαν και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών λόγω της Κρίσης. «Πουλάμε ένα ευρώ το κομμάτι και μας λένε «αν πάρουμε δύο, δεν γίνεται να μας τα δώσετε 1,5 ευρώ; » Δηλαδή κάνουν παζάρια στο παζάρι.»Παρά τις δυσκολίες ο Παναγιώτης δεν χάνει το χαμόγελο και την ελπίδα του. «Είμαστε χριστιανοί κι ελπίζουμε η Παναγία να μας βοηθήσει» λέει και σπεύδει να διαλαλήσει το εμπόρευμά του.
Φώτο:Ο Παναγιώτης στους πάγκους της λαϊκής αγοράς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα