Τραμπ: Η ΕΕ είναι μέσο για να πετύχει η Γερμανία τους στόχους της

14:45 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Εξόχως καταστροφικό λάθος» χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση ο Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινή συνέντευξή του στη Bild και τους Times. Αναφορικά με το Brexit, έκανε λόγο για «θαυμάσια επιλογή», εκτιμώντας πως μετά τη Βρετανία, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ. Οι έντονες επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

θα πρέπει να ωθήσουν τους Ευρωπαίους «να ανασυγκροτηθούν» για να επιδείξουν «ενότητα» και «αποφασιστικότητα», δηλώνουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Τεράστιο λάθος το άνοιγμα των συνόρων»

«Η Γερμανία άφησε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψη της προεδρίας από αυτόν», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάντως, όπως επεσήμανε, είχε πάντα «μεγάλο σεβασμό» για την καγκελάριο Μέρκελ. «Αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για την Γερμανία. Όλα τα άλλα μπορούν χαρακτηρισθούν ως «λεκτικά χαστούκια», παρατηρεί η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η γερμανική πολιτική αναφορικά με το προσφυγικό ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν».

«Κοιτάξτε την ΕΕ: Αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η ΕΕ είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επίσης, ότι πιστεύει πως το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ένωσης.

Παράλληλα, ο Τραμπ απείλησε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.

«Θα έλεγα στην BMW -εάν κατασκευάζετε σ’ ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%- ξεχάστε το» απάντησε ο Τραμπ στο ερώτημα για το πώς σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.

Επιπλέον ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η Λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ», είπε επικριτικά για τους Γερμανούς.

Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.

Κομισιόν: Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον

«Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον», απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην οποία σχολιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μ. Σχοινάς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο παρόλο που ο Ντ. Τραμπ στη συνέντευξή του στους Sunday Times και στην Bild προβλέπει ότι μετά τη Βρετανία θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Γαλλία: Η Ευρώπη να απαντήσει στις δηλώσεις Τραμπ με ενότητα

Η καλύτερη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στις δηλώσεις του εκλεγέντος προέδρου για την ΕΕ και το Brexit είναι να δείξουν την «ενότητά» τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό.

«Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους περιμένω με ανυπομονησία ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα διαδεχθεί τον Τζον Κέρι, να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του για να τον συναντήσω, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα τα σημαντικά θέματα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτειρκών αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, το ουκρανικό ζήτημα ή την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων απαιτεί «όλο και περισσότερη ρύθμιση», «διαβούλευση» και «πολυμερή συνεργασία» και «όχι την επιστροφή στον εθνικισμό και στην αντίληψη ο καθένας για τον εαυτό του», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη «να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη», και να «ανασυνταχθεί» δείχνοντας «αποφασιστικότητα».

Απρόσμενο εξωτερικό παράγοντα που θα επισπεύσει συγκεκριμένες σκέψεις ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας χαρακτήρισε από την πλευρά του τον Ντόναλντ Τραμπ ο Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και της ΕΕ από το 1994 έως το 2004, οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας που έχει ενώπιόν της η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα διαφορετικό χρηματοδοτικό σύστημα, που θα δώσει στην ΕΕ ένα άμεσο μερίδιο των εθνικών φορολογικών εσόδων.

Ο Μόντι προεδρεύει ενός συμβουλευτικού οργάνου της ΕΕ για την μεταρρύθμιση του κοινού προϋπολογισμού, το οποίο θα καταθέσει την τελική του έκθεση στην Κομισιόν αυτή την εβδομάδα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υπαινιχθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ουάσινγκτον να μειώσει τη συμμετοχή της στην άμυνα της ΕΕ.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που ο Τραμπ κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τους φόβους κάποιων χωρών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες ανησυχούν για την πιθανή προσέγγισή του με τη Ρωσία.

Ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί την υποχρέωση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε περίπτωση που κάποια δεχθεί επίθεση, αν δεν συμβάλλουν περισσότερο στα έξοδα. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περίπου το 70% των στρατιωτικών εξόδων του ΝΑΤΟ.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα