Τουρκική μεταμέλεια για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

19:52 27/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Επίθεση φιλίας» προς «αποκατάσταση των διμερών σχέσεων» δέχθηκε σήμερα η Μόσχα από την Άγκυρα, μέσω επιστολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία εκφράζει τη λύπη του για την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου, το Νοέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του, ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου «να μας συγχωρήσει» και από τον πρόεδρο Πούτιν «να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία,

να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία».

«Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να προβούν χωρίς καθυστέρηση στα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο Ερντογάν ανέφερε: «Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου και να πω: ‘συγγνώμη’».

Ωστόσο, το Reuters επισημαίνει πως ο Καλίν στη δήλωσή του δεν μιλάει ρητά για συγγνώμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έλαβε μια επιστολή από τον Ερντογάν στην οποία «ο Τούρκος ηγέτης εκφράζει την επιθυμία του να επιλυθεί η κατάσταση που σχετίζεται με την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους», καθώς «η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της» και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, η Ρωσία επανέφερε τη χρήση βίζας στις μετακινήσεις, επέβαλε εμπορικό και τουριστικό εμπάργκο στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο Πούτιν να δηλώνει ότι οι περιορισμοί δεν επρόκειτο να αρθούν παρά μόνο αν ο Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη.

Εν τω μεταξύ, ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του πιλότου του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους αμέσως μετά την κατάρριψή του κοντά στα σύνορα με τη Συρία διώκεται, όπως γνωστοποίησε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα