Τουρκία: Συνελήφθησαν δάσκαλοι – απεργοί πείνας

14:21 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο δασκάλους που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και περισσότερο από δύο μήνες διεκδικώντας ανάκληση της απόλυσης τους και καταγγέλλοντας την κυβερνητική καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2015, στο πλαίσιο της οποίας έχασαν τη δουλειά τους. Κι αυτά ενώ ξεκίνησε η δίκη 221 υπόπτων για τη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Turkey

arrests two hunger-strike teachers as coup trial opens

BBC News (World) (@BBCWorld) May 22, 2017

Δύο δικηγόροι που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς επίσης συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε πολλά κτίρια στη διάρκεια της νύχτας.
Η καθηγήτρια Λογοτεχνίας Νουριγέ Γκουλμέν και ο δάσκαλος δημοτικού Σεμίχ Οζακτσά πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και περισσότερες από 10 εβδομάδες, στο πλευρό των 100.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχασαν τη δουλειά τους.

Η Γκουλμέν έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Η αστυνομία προσπαθεί να μπει στο σπίτι. Τώρα σπάνε την πόρτα. Καταραμένος φασισμός. Ζήτω η απεργιακή αντίστασή».

Ο Νετσατί Γιλμάζ, βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, έγραψε στο Twitter ότι ο λόγος της σύλληψης των δύο δασκάλων είναι «η πιθανότητα οι διαμαρτυρίες τους να μετατραπούν σε απεργίες πείνας μέχρι θανάτου και σε νέες διαδηλώσεις όπως αυτή του πάρκου Γκεζί».
Η Γκουλμέν και ο Οζακτσά λαμβάνουν μόνο νερό με αλάτι και λεμόνι, όπως και σακχαρώδη διαλύματα στη διάρκεια της απεργίας τους, ενώ έχουν χάσει πολύ βάρος. Γιατροί είχαν επισημάνει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η υγεία τους επιδεινώνεται.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα