Τουρκία – δημοψήφισμα: Διαφορά βραχείας κεφαλής του «Ναι» από το 50%

19:55 16/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με βραχεία κεφαλή εξακολουθεί να προηγείται το Ναι στο τουρκικό δημοψήφισμα. Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 51,62% -λίγο πάνω από το απαιτούμενο όριο του 50%-, έναντι 48,38% υπέρ του Όχι. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του Ναι δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε, ωστόσο ο ίδιος σημείωσε, ότι το Ναι εξακολουθεί να προηγείται. Με την επικράτηση του Ναι, η

χώρα αναμένεται να μεταβάλλει το πολίτευμά της από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Δείτε εδώ πώς διαμορφώνονται ανά επαρχία τα αποτελέσματα

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV.

Περίπου 55,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, προσήλθαν στα 167.000 εκλογικά τμήματα για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν υπογραμμίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο ώστε να αποκτήσει η Τουρκία μια ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αλλά και στην οικονομία της.

Στις κάλπες η Τουρκία – Ερντογάν: Ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας (video)

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός», είπε σήμερα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ» Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε να θεωρηθούν ως έγκυρα και τα ψηφοδέλτια που δεν ήταν μέσα σε σφραγισμένους φακέλους.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. «Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Δύο νεκροί στο Ντιγιάρμπακιρ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κατοίκων ενός χωριού στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ ήταν σε εξέλιξη το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στο χωριό Γιαμπανάρντι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα αίτια του επεισοδίου ενδέχεται να οφείλεται δηλαδή στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των δύο ομάδων.

Τα… παρατράγουδα της ψηφοφορίας

Από τη διαδικασία δεν έλλειψαν και οι καταγγελίες για νοθεία. Για παράδειγμα, σε επαρχία της Κωνσταντινούπολης έχουν αναφερθεί περιστατικά ύπαρξης των σφραγίδων που αφορούν μόνο στο «Ναι» και όχι εκείνες που δίνουν την επιλογή στο «Όχι».

'Yes' stamp has been used instead of 'choice' in #Istanbul Arnavutköy, report has been filed. #violations #TurkeyReferendum pic.twitter.com/WLPuyo90Wb

— dokuz8 NEWS (@dokuz8_EN) April 16, 2017

Παράλληλα, στην επαρχία Μους, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού βγαίνει από το παραβάν συνοδεία με ακόμη έναν άνδρα, και λίγο μετά έχει καταγραφεί να ρίχνει μέσα στην κάλπη, πέντε ψηφοδέλτια.

Head of local authority in Mus province of #Turkey reportedly casts 5 votes in one go. #referendumpic.twitter.com/5Kvj3URtSN

— hONoUR (@Jakoben1789) April 16, 2017

Οι πολίτες έφτασαν στις κάλπες, με κάθε τρόπο.

Injured Turkish woman casts vote on stretcher in Sakarya province. #turkeyreferandum #Turkeyvotes #Turkey #16april pic.twitter.com/lz5bfjMdyF

CNN Türk ENG (@CNNTURK_ENG) April 16, 2017

Ακόμη και πριν από τον γάμο τους, το ζευγάρι συμμετείχε στην κρίσιμη διαδικασία.

Bride and groom-to-be go to the ballot box before wedding in #Turkey's northern province, Çorum. #Turkeyreferandum #16april #Turkeyvotes pic.twitter.com/pNa2SP8aFh

CNN Türk ENG (@CNNTURK_ENG) April 16, 2017

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα