Το «πλαστικό» νησί (video)

15:31 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Midway είναι μικροσκοπική ατολη, ένα κοραλλιογεννές νησάκι στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Αν σταθείς στην ακτή του νησιού, απομακρυσμένος από τον κόσμο και τον πολιτισμό, θα νιώσεις ηρεμία και ταπεινότητα. Όλα αυτά μέχρι να κοιτάξεις χαμηλά… Εκεί, θα δεις ένα σπασμένο κράνος, το κεφάλι μιας κούκλας, τη λαβή μιας ομπρέλας και μία σαγιονάρα. Ένας μικρός παράδεισος καταδικασμένος σε ρόλο ταμιευτήρα των πλαστικών απορριμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού.

Mέχρι το 2050, τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια

Όλα αυτά τα σκουπίδια, δεν έχουν πέσει από κάποιο αεροπλάνο,

ούτε από κάποιο διερχόμενο πλοίο. Το πλαστικό κράνος, η σπασμένη ομπρέλα, οι διαλυμένες σαγιονάρες, όπως και τόνοι άλλων απορριμάτων, ήρθαν εδώ με την παλίρροια, από την μακρινή Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Σρι Λάνκα θεωρούνται οι πέντε χειρότεροι παραβάτες, όταν πρόκειται για πλαστική ρύπανση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Κάθε κομμάτι πλαστικού που έχει κατασκευαστεί ποτέ, εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια από πλαστικό είναι ήδη στους ωκεανούς, και μέχρι το 2050, τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur.

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαρρέουν στον ωκεανό σε ετήσια βάση, κι αυτό χειροτερεύει κάθε χρόνο, αφού μόνο οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 2,5 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια κάθε ώρα!

Κάπως έτσι συσσωρεύεται ο τεράστιος όγκος των πλαστικών, εξηγεί ο ωκεανογράφος, Matthew Brown. «Μέσα στο μικρό σκελετό ενός άλμπατρος, βρήκαμε κομμάτια από πλαστικά μπουκάλια, έναν αναπτήρα και άλλα θραύσματα από πλαστικές ύλες», σημειώνει και προσθέτει πως τελικά, όπως διαπιστώθηκε «το πλαστικό ήταν μέρος της διατροφής των πουλιών».

Οι γονείς των νεοσσών άλμπατρος που δεν κατάφερναν να επιβιώσουν, κατανάλωναν πολύχρωμα πλαστικά ως τρόφιμα και με αυτόν τον τρόπο τάιζαν και τα παιδιά τους. Τα πουλιά όμως δεν μπορούν να αφομοιώσουν το πλαστικό και οδηγούνται στον θάνατο.

«Τα πουλιά πεθαίνουν αλλά το πλαστικό στο εσωτερικό τους μένει για πάντα στην άμμο!» δήλωσε ο Brown, ο οποίος εργάζεται για την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA).

Δείτε το βίντεο.

Πηγή: CNN Greece – Nick Paton Walsh, Ingrid Formanek, Jackson Loo and Mark Phillips

Keywords
Τυχαία Θέματα