«Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, για 2η χρονιά στο Αβάκιο (video)

12:33 6/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρεμιέρα κάνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 15:00 στο θέατρο Αβάκιο, το αριστούργημα της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας», σε διασκευή-σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Το κλασικό μυθιστόρημα, που παρουσιάζεται για 2η σεζόν και για λίγες μόνο παραστάσεις, «ζωντανεύει» επί σκηνής με 11 ηθοποιούς, με προβολές 3D-Video art που συνθέτουν το σκηνικό του καλοκαιριού του 1936,

κατασκευασμένο από τον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, αλλά και με τις ξεχωριστές μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στο Λαμαγάρι -εκεί όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια η συγγραφέας- και κυρίως στα συναισθήματα και στην αθωότητα δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς.

“Το καπλάνι της Βιτρίνας, το αξέχαστο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, το πρωτοδιάβασα όταν ήμουν παιδί. Ήταν ένα από τα βιβλία εκείνα που με έκαναν να αγαπήσω από νωρίς τη λογοτεχνία. Αλλά και κάτι περισσότερο. Γράφτηκε καθοριστικά μέσα μου, σαν μια αληθινή εμπειρία. Οι εικόνες του μεσοαστικού σπιτιού στη Σάμο, τα απογεύματα των Κυριακών, οι λεπτές ισορροπίες της οικογένειας που δοκιμάζονταν καθώς άλλαζαν οι εξωτερικές συνθήκες… Και πιο πολύ οι σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών, όταν, εκεί που όλα ήταν παιχνίδι, ξαφνικά το παιχνίδι σοβάρεψε και η περιπέτεια έγινε αληθινή. Η εξαιρετική γραφή της Ζέη μας κάνει πανεύκολα να ταυτιστούμε με την αθώα ματιά των παιδιών και δούμε σύνθετα γεγονότα με τρόπο απλό και καίριο. Είμαι ευτυχής που το ξαναδιάβασα μετά από τόσα χρόνια.

Το καπλάνι της Βιτρίνας έγινε λοιπόν θεατρική παράσταση, με πολλή φροντίδα από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Είναι ακριβώς η κατάλληλη εποχή για να ξαναδιαβάσουμε ή να δούμε στο θέατρο το έργο αυτό. Όποιος το γνωρίζει, θα καταλαβαίνει τι εννοώ. Ένα έργο που με σεμνό, αφοπλιστικό τρόπο, τρυφερότητα και χιούμορ μας κάνει να νιώσουμε την ουσία του ανθρωπισμού και της δημοκρατικής συνείδησης, αξίες που, τότε (το 1936 διαδραματίζεται) όπως και τώρα περνούν δύσκολες ώρες.

Στην παράσταση, εγώ παίζω το ρόλο της μαμάς των κοριτσιών. Μια φροντισμένη, μεσοαστή γυναίκα της εποχής, με δημοκρατικές ιδέες, που προσπαθεί διακριτικά να κρατήσει ισορροπίες μέσα στην οικογένειά της, ανάμεσα στα διαφορετικά πιστεύω, να στηρίξει τα παιδιά της, να κρατήσει τις αρχές της μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που ολοένα δυσκολεύει και σκοτεινιάζει, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει.

Είναι όμορφο για μένα να γίνω μέρος αυτού του κόσμου πάνω στη σκηνή, να μεταφέρω, παρέα με τους υπόλοιπους ηθοποιούς, το πολύτιμο αυτό υλικό στα παιδιά” είπε, αναφερόμενη στο έργο και στο ρόλο της, η ηθοποιός Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

’’Πήγα με πολύ αγωνία να δω «Το καπλάνι της Βιτρίνας» διασκευασμένο στο θέατρο. Έριξα μια ματιά στην πλατεία. Δίπλα μου κάθονταν τα παιδιά και τα εγγόνια μου και λίγο πιο πέρα ξαδέλφια, ανίψια και μικρανίψια. Την ένιωθα την ανυπομονησία τους. Άνοιξε η Αυλαία μα δεν έβλεπα θέατρο. Είδα τον εαυτό μου μικρό κοριτσάκι και την αδελφή μου, τον παππού, τις θείες, τους μικρούς φίλους και τον μεγαλύτερο ξάδελφό μας. Στο βάθος το αγαπημένο μου Μαλαγάρι, τη θάλασσα με τα κύματα και κάπου ψηλά το Καπλάνι να με κοιτάζει με το γαλάζιο του μάτι. Το μικρό κοριτσάκι -δηλαδή εγώ- να φορεί το φουστανάκι μου, να μιλάει και να κινείται όπως εγώ κι αδελφή μου το ίδιο. Και ρίγη με τη δικτατορία, όχι την τελευταία, τότε… του Μεταξά και τις μισητές στολές νεολαίας και τα βιβλία που καίγονταν.

Μόνο σαν υποκλίθηκαν οι ηθοποιοί, βγήκα από το όνειρο και βούρκωσα και γύρω οι δικοί μου μα κι όλος ο κόσμος έμεινε για μια στιγμή βουβός κι ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Δεν ξέρω ποιος συγγραφέας είχε τέτοια τύχη να ξαναζήσει τα παιδικά του χρόνια. Πρέπει να έβαλαν πολλή αγάπη και πολύ κόπο όλοι οι συντελεστές ανεξαιρέτως. Τους ευχαριστώ λοιπόν γι’ αυτό το αξέχαστο ταξίδι’’ δήλωσε η συγγραφέας του έργου Άλκη Ζέη, όταν είδε το δημιούργημά της να «ζωντανεύει» στο θεατρικό σανίδι.

Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Σκηνικά- κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης

Στίχοι τραγουδιού: Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Προβολές 3D και Video Art: Σπύρος Ρασιδάκης , Αλέξανδρος Τσερέπας

Επιμέλεια κίνησης : Κική Μπάκα

Φωτογραφίες : Διαμαντής Τάσσης, Χρίστος Σιμάτος

Παίζουν: Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μαρία Κοκκινίδου, Τζένη Παρασκευαΐδου, Φοίβος Παπακαλούσης, Χριστίνα Πάγκαλη, Πανάγος Ιωακείμ, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Γιώργος Βουβάκης.

INFO

Θέατρο Α Β Α Κ Ι Ο Ιερά Οδός 7-11, Αθήνα

Διάρκεια : 2 ώρες με διάλειμμα

Παραστάσεις: Πρεμιέρα Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 15:00

Κυριακές στις 12:00 – Πρωινές για σχολεία στις 10:00

Τιμές εισιτηρίων: 12€ Ενήλικες, 10€ Παιδικό, 8€ Ομαδικό

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 5325563 / 697 7063881

Keywords
Τυχαία Θέματα