Το ελληνικό χρέος και ο προληπτικός μηχανισμός στο μικροσκόπιο του EWG (video)

10:01 13/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα θέματα που απομένουν ανοικτά, όπως ο ο προληπτικός μηχανισμός, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της 24ης Μαίου αλλά και το θέμα των μέτρων για την ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ συζήτησαν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης (EWG) το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.


Στο μαραθώνιο δείπνο, οι εκπρόσωποι των υπουργών και οι

επιτελείς των θεσμών συζήτησαν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εμφανίζει συγκεκριμένη πρόταση που έγινε αντικείμενο διαβούλευσης σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες. Οι εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν με βάση τις θέσεις της χώρας τους με κάποιους εξ’ αυτών να αμφισβητούν κατά πόσο χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους.

Σημειωτέον ότι στην ίδια συνάντηση παρουσιάστηκαν επίσης οι αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) του ESM και του ΔΝΤ.

To EWG συζήτησε επίσης το θέμα του αυτόματου μηχανισμού για τα προληπτικά μέτρα όπου φαίνεται να υπήρξε σημαντική πρόοδος σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ανέφερε την Πέμπτη, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του EWG, ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές για το χρέος με εξαίρεση το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χωρών της Ευρωζώνης, όπως ο κ. Σόϊμπλε, έχουν επισημάνει ότι «κούρεμα» του χρέους δεν επιτρέπεται με βάση τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Στη συνέντευξή του στο Ρώυτερς, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ τόνισε πως στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 24 Μαίου επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και ο αυτόματος δημοσιονομικός μηχανισμός.

Σχετική είδηση: Επί τάπητος στο Euroworking Group τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας (video)

The post Το ελληνικό χρέος και ο προληπτικός μηχανισμός στο μικροσκόπιο του EWG (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα