Το JazZoo Concert Series γιορτάζει την International Jazz Day 2017 – Συνέντευξη με τον Αλέκο Βρέτο

11:14 26/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις και hapennings γιορτάζεται, την Κυριακή 30 Απριλίου, η International Jazz Day 2017. Το JazZoo Concert Series, ένα Jazz Project που μέσα σε λίγους μήνες έχει φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής jazz σκηνής, συμμετέχει επίσημα στην Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ μ’ ένα all day event γεμάτο μουσική και… εκπλήξεις!

Η

καθιέρωση της ημέρας αυτής έγινε τον Νοέμβριο του 2011 από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και γιορτάζεται σε συνεργασία με το Thelonious Monk Institute of Jazz, με σκοπό να «ενθαρρύνει και να αναδείξει τον διαπολιτισμικό διάλογο και την κατανόηση μέσω της Jazz μουσικής, που ενώνει τους ανθρώπους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη».

Το JazZoo Concert Series, το οποίο πραγματοποιείται στο The Zoo κάθε Τετάρτη, δημιουργήθηκε από τον Αλέκο Βρέτο -καλλιτεχνικό διευθυντή- και τον Σπύρο Λευκοφρύδη -ιδιοκτήτη του The Zoo- με την αμέριστη συμβολή του ραδιοφωνικού παραγωγού Ιλάν Σολομόν, και ξεκίνησε από το μεράκι τους και το ενδιαφέρον τους για την καλή μουσική.

Ειδικότερα, το JazZoo Concert Series συμμετέχει στην Παγκόσμια Μέρα της Τζαζ 2017 μ’ ένα all day event με συναυλίες και happenings, από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Ο Αλέκος Βρέτος, καλλιτεχνικός διευθυντής του JazZoo Concert Series, που συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ και με το συγκρότημά του Alekos Vretos Project, σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες και τις πυρετώδεις προετοιμασίες, μιλάει στη Ραδιοτηλεόραση και μας δίνει μια… γεύση από το all day event, που θα πραγματοποιηθεί στο The Zoo.

Τι θα ακούσουμε στο The Zoo την Κυριακή; Δώστε μας το μουσικό στίγμα της ημέρας…

Από το πρόγραμμα και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι θα περάσουν από την σκηνή του The Zoo οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών της ελληνικής τζαζ σκηνής. Θα ξεκινήσουμε με μαθητικά σύνολα από διάφορα ωδεία και θα συνεχίσουμε με τα ensemble καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών περίπου ώς τις 2 το πρωί. Μετά το πέρας των συναυλιών θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε με livestream την κεντρική συναυλία της IJD 2017, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα αυτήν τη φορά, με πλήθος μεγάλων ονομάτων του παγκόσμιου στερεώματος της τζαζ. Μεγάλα ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, όπως Γιώργος Κοντραφούρης, Στέφανος Ανδρεάδης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Pyros Ether, Alekos Vretos Project, Σαραντόπουλος-Βερδίνογλου Duet, Spiral Trio, Μιχάλης Τσιφτσής και μαθητικά γκρουπ, απαρτίζουν το line up της ημέρας.

Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την τζαζ; Εχει καταφέρει να κατακτήσει συγκεκριμένο δικό της κοινό;

Γιώργος ΚοντραφούρηςΛεωνίδας Σαραντόπουλος

Έχει αρχίσει να υπάρχει ένα πάρα πολύ μικρό κοινό που ασχολείται με την εγχώρια σκηνή. Σε γενικό επίπεδο, οι Έλληνες δεν ξέρουν ότι υπάρχει η τζαζ. Η μεγαλύτερη σχέση που έχουν είναι μέσω του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και των ξένων ταινιών, πάλι των παλιών. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πούμε ότι έχουμε κοινό. Μεγαλώνει γοργά, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια. Δεν υπάρχει καμιά βοήθεια για την τζαζ ή world ή οποιαδήποτε τέτοιου είδους μουσική, ούτε από το κράτος, ούτε από ιδιώτες. Για τους επίσημους φορείς, είναι σαν να μην υπάρχουμε και οι παρουσία μας στα μεγάλα θέατρα και concert halls είναι μηδαμινή.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για «ιστορία» της ελληνικής τζαζ ή είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια;

Τώρα πια πιστεύω πως ναι. Υπάρχει μια τουλάχιστον σταθερή πορεία από το 1978 ως ορόσημο με τον 1ο δίσκο τζαζ που ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα από τους Sphinx (Αλεξίου, Φιλιππίδης, Τρανταλίδης). Τα τελευταία 10-15 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη άνθηση και παρατηρείται αύξηση στην προσφορά παρά στη ζήτηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ζήτηση δεν θα αυξηθεί με τα χρόνια. Υπάρχει πλέον δισκογραφία και μερικοί χώροι που στεγάζουν συναυλίες τζαζ, world κ.λπ., αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να πούμε ότι οι υποδομές στα διάφορα μαγαζιά ικανοποιούν τις ανάγκες μια σωστής συναυλίας και δίνουν στο κοινό αλλά και στους μουσικούς τη δυνατότητα να λάβουν και να δώσουν αντίστοιχα το 100% της μουσικής. Χρειάζεται ακόμα επιμονή σε αυτό που κάνουμε και ως μουσικοί αλλά και ως εκπρόσωποι αυτού του ρεύματος. Να μορφώνουμε το κοινό και να το προτρέπουμε να μας ακολουθήσει σε μια πορεία που μόνο καλά μπορεί να δώσει σε έναν άνθρωπο, όποιος και αν είναι από όπου και αν προέρχεται. Η τζαζ (και αυτός ο όρος συμπεριλαμβάνει για μένα πολλά υποείδη) είναι τρόπος ζωής και τρόπος αντιμετώπισης και προσέγγισης της μουσικής, δεν είναι μόνο παίξιμο. Ανοίγει ορίζοντες στον άνθρωπο και στην κοινωνία μέσω της εξελικτικότητάς της μέσω της καλής μουσικής.

INFO

Στέφανος ΑνδρεάδηςΧρήστος ΒαλταδόροςPyros Ether

Πρόγραμμα

10.00 – 14.00 | Μαθητικά ensemble και happenings

14.00 – 15.00 | Λεωνίδας Σαραντόπουλος – Δημήτρης Βερδίνογλου Duet

15.00 – 17.00 | Pyros Ether (Βασίλης Σαλτίκης, Σταύρος Λινός, Χρήστος Κορομηλάς, Γρηγόρης Μελάκης)

17.00 – 19.00 | Spiral Trio (Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης, Αναστάσης Γούλιαρης)

19.00 – 21.00 | Μιχάλης Τσιφτσής – Λάμπρος Παπανικολάου – Παναγιώτης Κωστόπουλος Trio

21.00 – 23.00 | Alekos Vretos Project (Αλέκος Βρέτος, Δημήτρης Σεβδαλής, Ντίνος Μάνος, Δημήτρης Κλωνής)

23.00 – 01.00 | Flying Jazz Group (Στέφανος Ανδρεάδης, Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Αλέξανδρος -Δράκος Κτιστάκης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος)

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλέκος Βρέτος

The Zoo

Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6745375

Κυριακή 30 Απριλίου | Έναρξη 10 π.μ.-2 π.μ.

Είσοδος δωρεάν

Keywords
Τυχαία Θέματα