Το Ciudadanos δεν θα εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό το Λαϊκό Κόμμα

19:30 12/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κόμμα των Ciudadanos δεν θα υποστηρίξει, αλλά ούτε θα εναντιωθεί στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία, δήλωσε ο ηγέτης του Άλμπερτ Ριβέρα την Τρίτη, υιοθετώντας την πιο ευέλικτη θέση που έχει πάρει μέχρι σήμερα έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου και δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου,

χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, είναι αναγκασμένος να πείσει άλλα κόμματα να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συμμαχίας ή τουλάχιστον να απόσχουν από την ψηφοφορία, προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Δεν πρόκειται να ενταχθούμε στην κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να την υποστηρίξουμε», είπε ο Ριβέρα, ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν οι μακροσκελείς διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης των προηγούμενων έξι μηνών και πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να συμβάλει προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Όλοι θα πρέπει να υποχωρήσουμε σε κάτι. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι 18 ημέρες αργότερα. Πρέπει να αλλάξουμε (σ.σ. πορεία) και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Ριβέρα.

Το κόμμα των «Πολιτών» ήρε την περασμένη εβδομάδα το βέτο που πρόβαλε στην παραμονή του Ραχόι στον θώκο του πρωθυπουργού σε περίπτωση σχηματισμού μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PP.

Εάν οι Ciudadanos απόσχουν από την ψηφοφορία, αυτό θα εντείνει την πίεση που δέχονται οι Σοσιαλιστές (PSOE), που κατέλαβαν 85 έδρες, να πράξουν το ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα