Βόλος: «Μορφή καταιγίδας πήρε η επίθεση των τοπικών κοινωνιών του Πηλίου»

18:39 12/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κίνηση Πολιτών για το Νερό επιτίθεται στον Ιατρικό Σύλλογο Βόλου με αφορμή τη θέση του για την ανάγκη χλωρίωσης των νερών για την εξάλειψη μικροβιακού φορτίου ενώ ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή «μαριονέτα» και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, που με σημερινή της συνέντευξη Τύπου «εξευτελίζει» όσους αντιστέκονται στα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η ανακοίνωση της Κϊνησης Πολιτών για το Νερό

Η επίθεση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες του Πηλίου από τη δημοτική αρχή, σε όλα τα μέτωπα που αφορούν το νερό, παίρνει τη μορφή καταιγίδας με

στόχο τη δημιουργία πόλωσης ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης και των χωριών και την καταστολή του κινήματος για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και την υπεράσπιση των βασικών προϋποθέσεων ύπαρξης των χωριών.

Στην επίθεση αυτή επιστρατεύονται κρατικοί φορείς και επιστημονικοί σύλλογοι, όπως η Διεύθυνση Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος, για να βοηθήσουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την στήριξη του ξεπουλήματος του νερού.

Οι συγκεκριμένοι φορείς εμφανίζονται στην υπόθεση του κλεισίματος των δημόσιων βρυσών στην Πορταριά, ως προστάτες της υγείας των πολιτών, παρά το γεγονός ότι χρόνια τώρα ποιούν την νήσσα απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπως π.χ. :

Οι αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσηςΟι ανεξέλεγκτες πηγές ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της πόληςΗ ταφή 600-700 προβάτων με καταρροϊκό πυρετό σε ρέμα κοντά στην πόλη το Φθινόπωρο του 2014Η πυρκαγιά σε αποθήκη υλικών ανακύκλωσης στη Β Βιομηχανική περιοχή και η εκπομπή τοξικών αερίων για αρκετές μέρεςΗ βοσκή ώων σε χώρους παρακείμενους της Χαλυβουργικής και η μόλυνση των γαλακτοκομικών προϊόντων με βαριά μέταλλαΟ εντοπισμός στο πόσιμο νερό της παρακάρλιας περιοχής του πλέον επικίνδυνου για τον άνθρωπο στοιχείου του εξασθενούς χρωμίουΗ εγκατάλειψη των χώρων γύρω από τις πηγές πόσιμου νερού από την ΔΕΥΑΜΒ, των δεξαμενών και των δικτύωνΗ παράνομη χρήση απορροφητικών βόθρων από ξενοδοχεία που απειλούν με μόλυνση πηγές που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ για την ύδρευση του Βόλου και πηγές χωριών του Πηλίου

και άλλα πολλά για τα οποία δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον. Αντίθετα κινούν γη και ουρανό για 1-2 κολοβακτηριδία που εντοπίζουν, ενίοτε, η ΔΕΥΑΜΒ και η Διεύθυνση Υγείας στα δίκτυα των χωριών.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο, μας εκπλήσσει η άγνοια που χαρακτηρίζει το επιχείρημα της ανακοίνωσής του, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβάλλει ως μοναδική μέθοδο απολύμανσης τη χλωρίωση. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αγνοεί πως οι πόλεις της Ζυρίχης, του Μονάχου, του Βερολίνου, της Βιέννης και όχι μόνο, επεξεργάζονται το πόσιμο νερό χωρίς τη χρήση χλωρίου ενώ η Ολλανδική κυβέρνηση στη νομοθεσία για την επεξεργασία του νερού αποκλείει τη χρήση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα