Το 30ο συνέδριο του ΕΚΝΛ

16:08 10/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ΕΚΝΛ, βαδίζει προς το 30ο Συνέδριό του, που θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα συνελεύσεών του.
Στο συνέδριο, οι αντιπρόσωποι που εξέλεξαν τα σωματεία-μέλη του ΕΚΝΛ, θα αποτιμήσουν την δράση και τις αδυναμίες του απερχόμενου Δ.Σ του ΕΚΝΛ, θα συζητήσουν και θα καθορίσουν τα νέα ταξικά καθήκοντα και το διεκδικητικό πλαίσιο για το επόμενο τρίχρονο και θα εκλέξουν στις 1

και 2 Μαρτίου νέα Διοίκηση, Εξελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Στο 30ο συνέδριο καθώς και στις διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που ετοιμάζεται και για την πανεργατική συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές δήλωσε τα εξής:
Το 30ο Συνέδριο του ΕΚΝΛ, θα γίνει σε συνθήκες που η εργατική τάξη συνεχίζει να βιώνει τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε, σε όλα τα δικαιώματά της.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, η μεγαλοεργοδοσία, η Ε.Ε και το ΔΝΤ, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι καπιταλιστές, και όχι για να σώσουν τη χώρα όπως μας λένε, εξαπέλυσαν ένα ανελέητο πόλεμο διαρκείας εναντίον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που αυξάνει την ανεργία, τσακίζει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλει βαρείς φόρους και χαράτσια στο λαό και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, ανατρέπει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις και τις παροχές υγείας-πρόνοιας, μετατρέπει όλες τις ανάγκες μας (υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, συγκοινωνίες) σε ακριβά εμπορεύματα, ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, επιστρατεύοντας την αστυνομία, τα δικαστήρια και κάθε άλλους είδους διώξεις και ετοιμάζει νέο νόμο ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και την απεργία.
Η αλλαγή κυβερνήσεων, που στηρίζουν όμως το εκμεταλλευτικό σύστημα του κεφαλαίου, αποδείχτηκε ότι είναι αδύνατο να φέρει φιλεργατική πολιτική.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνέχισε με την ίδια και μεγαλύτερη ικανότητα την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, από κοινού με την Ε.Ε.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η απερχόμενη ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΝΛ, δρώντας συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε στην οργάνωση μικρών και μεγάλων κινητοποιήσεων, με την συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, με σύνθημα «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές που την δημιούργησαν και όχι η εργατική τάξη», προβάλλοντας ένα ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο για όλα τα προβλήματα.
Οργάνωσε μαζί με σωματεία, την πάλη ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων και το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, την ταξική αλληλεγγύη με δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων, με διανομή τροφίμων, για να μην κόβεται το ρεύμα, το νερό σε κανέναν, γιορτές για παιδιά ανέργων.
Αντιπάλεψε τις πολιτικές μείωσης μισθών και συντάξεων, τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, την απλήρωτη δουλειά, διεκδικώντας την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και την επιστροφή των κλεμμένων σε μισθούς και συντάξεις, την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009 σαν βάση για νέες αυξήσεις, την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, μέτρα κατά της ακρίβειας. Αντιπάλεψε τις ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους.
Αντιπάλεψε την εμπορευματοποίηση της υγείας-πρόνοιας, της παιδείας, διεκδικώντας να παρέχονται δωρεάν αυτές οι υπηρεσίες σε όλους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα. Διεκδίκησε την ανασύσταση του ΟΕΚ και την κατασκευή φτηνών και ποιοτικών εργατικών κατοικιών, έργων υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες. Αντιπάλεψε την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ, στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην φοίτηση των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό της Χ.Α, η οποία αποτελεί το πιο πιστό στήριγμα του κεφαλαίου.
Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της κοινής δράσης και της οικοδόμησης της συμμαχίας με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους μικρούς ΕΒΕ, με αιτήματα και στόχους πάλης ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Για την συνεπή δράση του, το ΕΚΝΛ, υπέρ των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, επειδή συμπορεύεται με το ΠΑΜΕ και αντιπαλεύει την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της επίθεσης της εργοδοσίας και των δυνάμεων που την υπηρετούν. Γίνεται συχνά στόχος συκοφαντικών επιθέσεων απο εργοδότες και τσιράκια τους, προκειμένου να εμποδίσουν την επαφή εργαζομένων με τα σωματεία και το ΕΚΝΛ, αρκετοί συνδικαλιστές του ΕΚΝΛ και σωματείων έχουμε δικαστεί και καταδικαστεί από μυνήσεις εργοδοτών γιατί υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, άλλοι απολύθηκαν για την συνδικαλιστική τους δράση.
Αυτή η δράση και οι αγώνες, ήταν σημαντικοί, αλλά πίσω από τις ανάγκες, αφού ακόμα η συμμετοχή στα σωματεία και στους αγώνες των εργαζομένων, είναι κάτω από την σφοδρότητα της επίθεσης που δεχόμαστε. Σε πολλούς επικρατεί η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, ο φόβος, η λογική κάποιος άλλος να μου λύσει τα προβλήματα, μένοντας έξω από τον αγώνα και τα προβλήματα χειροτερεύουν.
Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει για την εργατική τάξη, αν οργανωμένα δεν ξεσηκωθεί να ανατρέψει όχι μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά τους ίδιους τους εκμεταλλευτές μας. Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται η αστική τάξη, η κυβέρνηση, τα κόμματα που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, όταν έρθει, δεν θα φέρει ουσιαστικά οφέλη για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, αλλά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η πλειοψηφία αυτών που θα έχουν δουλειά, θα έχει άθλιους μισθούς, χωρίς ΣΣΕ και δικαιώματα, πολλοί χωρίς ασφάλιση, θα πληρώνουν βαρείς φόρους και για όλες τις ανάγκες τους, ενώ οι περισσότεροι άνεργοι θα συνεχίσουν να είναι άνεργοι και χωρίς επίδομα ανεργίας.
Η όξυνση των ανταγωνισμών του μεγάλου κεφαλαίου, για το ποια τμήματα του θα κερδίσουν περισσότερα ή θα χάσουν λιγότερα, κάνει πιο υπαρκτό τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που σήμερα μαίνεται σε διάφορες περιοχές και της άμεσης εμπλοκής σ’ αυτόν και της χώρας μας με ευθύνη της αστικής τάξης, στον οποίο εμάς θα καλέσουν να θυσιαστούμε για χάρη των δικών τους συμφερόντων. Το προσφυγικό θα έχει νέα όξυνση και δεν αφορά μόνο τους άλλους λαούς, αλλά και εμάς που μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, το 30ο συνέδριο του ΕΚΝΛ, επιδιώκουμε να συμβάλει με την συζήτηση και τις αποφάσεις του, στο δυνάμωμα της οργάνωσης των εργαζόμενων στα σωματεία τους και στους τόπους δουλειάς, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση των σωματείων, στο δυνάμωμα των αγώνων και του ταξικού προσανατολισμού τους, αξιοποιώντας την πείρα των αγώνων που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, στην ανάπτυξη της κοινής δράσης και της συμμαχίας με την μικρομεσαία αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ, ενάντια στην βάρβαρη επίθεση σε βάρος μας, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών καθημερινά, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του και την Ε.Ε.

Το ΕΚΝΛ, μαζί με εκατοντάδες άλλα ταξικά συνδικάτα (Ε.Κ, Ομοσπονδίες, Σωματεία) που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ, το οποίο πρωτοστατεί στον αγώνα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος και την απαλλαγή του από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και κοινού ταξικού αγώνα στην εργατική τάξη. Καλεί σε γενικό οργανωμένο ξεσηκωμό για να βγούμε νικητές στον πόλεμο που μας κήρυξαν κεφάλαιο, κυβερνήσεις, Ε.Ε, ΔΝΤ.
Να απαντήσουμε με γερή οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές, με μαζικές εγγραφές στα συνδικάτα, με καλή οργάνωση των Συνδικάτων, με ηγεσίες που θα είναι αφοσιωμένες στα συμφέροντά μας και όχι στην εργοδοσία και στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Να απαντήσουμε με ενιαία δράση σε κάθε κλάδο, με υποστήριξη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των κλάδων, στους τόπους δουλειάς. Ταξική ενότητα στον κλάδο, στο εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση ενάντια στους εργοδότες, την κυβέρνηση, την ΕΕ και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ).
Μόνο με ένα τέτοιο γερό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για το οποίο εργάζονται δραστήρια το ΕΚΝΛ και το ΠΑΜΕ, μπορεί να πρωτοστατήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο δράσης, άμυνας και αντεπίθεσης των εργαζομένων.
Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, πολλών Ομοσπονδιών, Ε.Κ και Σωματείων, που ελέγχονται από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, ούτε θέλουν, ούτε και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το καθήκον. Ήταν και παραμένουν στηρίγματα της εργοδοσίας και των κομμάτων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν τις βάρβαρες πολιτικές.
Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την κατάσταση, γιατί εμείς είμαστε η πλειοψηφία, εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, μπορούμε χωρίς αφεντικά να ζήσουμε και να ευημερήσουμε. Φτάνει να το συνειδητοποιήσει η πλειοψηφία των εργατών που στέκεται ακόμα στην άκρη.
Πανεργατική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ – Τετάρτη 22 Φλεβάρη, 7 μ.μ, στην Κεντρική Πλατεία
Το ΕΚΝΛ, απορρίπτοντας την αναμονή και τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα καλυτερεύσουν τα πράγματα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να περάσουν ανενόχλητα τη νέα σφαγή των δικαιωμάτων μας, καλεί όλους τους εργατοϋπάλληλους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να δώσουμε μαζική απάντηση σ’ αυτήν το κοροϊδία, στη νέα σφαγή που ετοιμάζουν σε βάρος μας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατική-λαϊκής οικογένειας, με την Πανεργατική Συγκέντρωση που οργανώνει το ΕΚΝΛ, την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ στην Κ. Πλατεία.
Έχουμε πικρή πείρα από τις διαπραγματεύσεις τις τωρινές και παλιότερες των κυβερνήσεων με τα συνεταιράκια τους (Ε.Ε, ΔΝΤ). Όλες γινόταν για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου και γι’ αυτό μόλις κλείνονταν οι συμφωνίες, μας ερχόταν νέα μνημόνια και πακέτα αντεργατικών μέτρων.
Αυτό ετοιμάζουν και τώρα. Για μας έχουν μισθούς 200-300 ευρώ, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη ζωή με κακοπληρωμένα προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης, τους συνεχείς κόφτες στις συντάξεις και στις ανάγκες μας, ατελείωτους φόρους.
Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ζεστό χρήμα με νέους νόμους, ένταξη σε χρηματοδοτικά πακέτα, νέες φοροαπαλλαγές. Ότι αξίωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν μνημόνια! Έτσι και σήμερα ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν νέα μόνιμα μέτρα. Πρόσφατα στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ γράφουν, ότι «χρειαζόμαστε ένα «Ελληνικό Μνημόνιο Plus», που θα ξεπερνάει το manual (εγχειρίδιο) των δανειστών».
Ταυτόχρονα δυναμώσουν ξανά τους εκβιασμούς και τις απειλές, ότι θα χαθούμε να δεν κλείσει η αξιολόγηση και αν δεν περάσουν τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν ενιαία εργοδοσία, κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και επιζητούν τα μνημόνια διαρκείας αλλά και οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που ελέγχουν την ΓΣΕΕ και πολλές άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σπέρνοντας τον φόβο, αυταπάτες, την αδράνεια, τη μοιρολατρική αποδοχή της βαρβαρότητας και υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα.
Γι΄αυτό χρειάζεται τώρα, να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.
Όλοι οι εργάτες, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, τους μικρούς ΕΒΕ, να ορθώσουμε ένα μεγάλο λαϊκό τείχος αντίστασης στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων μας. Να βγούμε μπροστά διεκδικώντας:
• Κατάργηση των αντεργατικών νόμων της τελευταίας 7ετίας.
• Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και επαναφορά των ΚΣΣΕ με υποχρεωτική ισχύ για όλους.
• Υπογραφή ΚΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα.
• Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
• Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο. Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ και να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
• Κατάργηση της βαριάς φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ.
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία σε όλους.
• Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

Διήμερες παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του ΕΚΝΛ, στο πλαίσιο του 30ου συνεδρίου του ΕΚΝΛ, με το μονόπρακτο του Μπέρτολ Μπρέχτ (Ο τρόμος και αθλιότητα του Γ’ Ράιχ), στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου (Κουμουνδούρου και Φαρμακίδου γωνία), με ελεύθερη είσοδο.
Σάββατο 18 Φλεβάρη – 9 μ.μ.
Κυριακή 19 Φλεβάρη – 8 μ.μ.».

Keywords
στην κ, για μας, δραση, νέα, ΓΣΕΕ, ΔΝΤ, επιδοματα, συγκοινωνιες, απεργια, παμε, συμμετοχή, σσε, οεκ, νατο, σχολεια, εβε, ηττοπάθεια, επιδομα, σεβ, μνημονιο, manual, ισχύ, ενφια, συριζα, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, απεργια γσεε, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, ξανα, κομματα, αστυνομια, δουλεια, δωρεαν, εργασια, ηττοπάθεια, κοντρα, νεα μετρα, πλαισιο, σεβ, σημερινη, σσε, τα νεα, υγεια, αγωνες, αδρανεια, αυξηση, αλληλεγγυη, ανεργια, αξιοπρεπεια, βρισκεται, γινει, γινεται, δακε, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, διοικηση, εβε, εγγραφες, αιθουσα, ευρω, ειρηνη, επιδομα ανεργιας, ευθυνη, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κυβερνηση, μπρεχτ, νατο, νερο, ορια, ουσιαστικα, παιδια, παμε, υπογραφη, προβληματα, προγραμματα, ρευμα, συζητηση, συνταξη, συγκεντρωση, συμμετοχή, σχεδιο, σωματειο, τασος, ισχύ, φτανει, φοβος, χρημα, αδυνατο, manual, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, για μας, χωρα, κοφτες, κυριακη, μπροστα, στην κ, υγειας
Τυχαία Θέματα