Γιατί ο Γιούνκερ κατεβάζει το «ιππικό» και τι σημαίνει η κόντρα του με τον Σόιμπλε (άρθρο)

18:22 13/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Ξεκάθαρη παρέμβαση υπέρ της ελληνικής πλευράς από την Κομισιόν αποτελεί ο συνδυασμός των αναθεωρημένων προς το καλύτερο προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και της ανακοίνωσης της επίσκεψης του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα έφτασε το +,03% το 2016 (αντί για -0,3% που ήταν η εκτίμηση

προ τριμήνου) και προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο +2,7% το 2017 και στο +3,1% το 2018.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει με άνεση το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017, αλλά και ότι υπάρχουν «θετικά σημάδια για την επίτευξη του στόχου (σ.σ. 3,5% του ΑΕΠ) και το 2018». Γίνεται, μάλιστα, αναφορά στην υπέρβαση των εσόδων και στην πιθανότητα τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα από τις προβλέψεις.

Η παρατήρηση αυτή της Κομισιόν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αμφισβητεί τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει το στόχο του πλεονάσματος και για το λόγο αυτό ζητεί τα πρόσθετα μέτρα στα οποία «κολλάει» η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Προφανώς οι κινήσεις αυτές της Κομισιόν εντάσσονται στις μεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο.

Στόχος των κινήσεων αυτών είναι να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση, με κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα και παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς χρηματοδότηση, μέχρι να συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος το 2018.

Μια τέτοια λύση, βέβαια, προϋποθέτει πολιτική απόφαση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο το οποίο έχει διαμορφωθεί καθώς από τη μια πλευρά οι δανειστές επιμένουν σε νομοθέτηση από τώρα μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για το διάστημα μετά το 2018, ενώ από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί «παράλογες απαιτήσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θετική στάση της Κομισιόν είναι σημαντική, αλλά μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Η κόντρα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι δεδομένη και δεν είναι καινούρια. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η Κομισιόν δεν είναι αρκετά σκληρή σε ότι αφορά την τήρηση των κανόνων και την επιβολή των δημοσιονομικών περιορισμών, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες.

Επιδιώξη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι να αφαιρέσει από την Κομισιόν αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εποπτεία των ευρωπαϊκών οικονομιών και να τις δώσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Να γίνει ο ESM, δηλαδή, ένας κέρβερος της λιτότητας ο οποίος θα καθοδηγεί τις οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη και θα επιβάλει ποινές όταν υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Η σχετική συζήτηση διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο παρασκήνιο, αλλά είναι πολύ σημαντική, καθώς σχετίζεται με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, για το οποίο τα σχέδια θα παρουσιαστούν τον επόμενο Μάιο.

Αυτό που «παίζεται», λοιπόν, με αφορμή την Ελλάδα δεν είναι μόνο η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και το κατά πόσον θα προχωρήσουν τα σχέδια για αλλαγή των της αρχιτεκτονικής στην Ε.Ε. και ανακατανομή ισχύος στα κέντρα εξουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα