Θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων πριν από το Eurogroup (video)

16:43 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, προσέρχεται στο Eurogroup η ελληνική αποστολή. Σε θετικές δηλώσεις προέβησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την Ελλάδα, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών

της Ευρωζώνης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ» σημειώνοντας ότι για λόγους εμπιστοσύνης και σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα το ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά, θα πρέπει όμως να γίνει ανταγωνιστική» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «το σημαντικό δεν είναι τα χρέη, αλλά να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε».

Σήμερα η Ελλαδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Πιστεύω ότι οι συζητήσεις που θα έχουμε θα είναι εποικοδομητικές και θα έχουμε μια πολύ θετική σύσκεψη και θα περάσουμε στο κλείσιμο της αξιολογησης, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ανέφερε ότι υπάρχει αδικία στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει φως στο τέλος της λιτότητας. Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε με έμφαση ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, και πως στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι παράμετροι ώστε τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να πάρουμε τα μέτρα αυτά που θα δώσουν την ώθηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα