Θ. Φωτίου από Καρδίτσα: Τέλος στις πελατειακές σχέσεις με τις ευάλωτες ομάδες

14:23 10/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πελατειακό κράτος στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας τελειώνει με σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνει η κυβέρνηση, δήλωσε από την Καρδίτσα, κατά την επίσκεψή της στο κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με ειδικές ανάγκες, σήμερα το πρωί, η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου. Σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στις επισκέψεις που γίνονται σε όλα τα ιδρύματα δημοσίου δικαίου της χώρας, προκειμένου να καταγραφούν ιδιαιτερότητες, πλεονεκτήματα και μειονοκτήματα. Έγινε αναλυτική αναφορά στο νέο νόμο –

πλαίσιο που θα αφορά την κοινωνική προστασία και ο οποίος θα αντικαταστήσει ένα πολύπλοκο και χαοτικό καθεστώς που υπάρχει από το 1914. Αναμένεται να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί τους πρώτους μήνες του ’17 αφού πρώτα, στο τέλος του έτους, υπάρξει διαβούλευση. Θα αλλάξει όλο το καθεστώς, εισάγοντας το πρωτοβάθμιο σύστημα κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα αφορά επιδόματα και ανοιχτές δομές, το δευτεροβάθμιο που θα αφορά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και το τριτοβάθμιο που θα σχετίζεται με την αποϊδρυματοποίηση. Σχεδιάστηκε παράλληλα και ένας εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης , τεκμηρίωσης και αξιολόγησης όλων των πολιτικών της χώρας και της ευρωπαϊκής ένωσης στον τομέα αυτόν σε έξι κατηγορίες ανθρώπων (παιδιά με αναπηρίες, προς υιοθεσία, με νοητική υστέρηση, κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ηλικιωμένους, άστεγους ρομά, απόρους και άτομα με αναπηρίες) Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα υπάρχει ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα, με την ίδια πλατφόρμα στο υπουργείο, στις περιφέρειες, στους δήμους.

«Θέλουμε να κόψουμε τις σχέσεις του πελατειακού κράτους με όλες αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, δε θα πηγαίνουν σε βουλευτές, υπουργεία και κυβερνήσεις για ένα ρουσφέτι, θα πηγαίνουν πλέον στα 254 κέντρα κοινότητας» , είπε η κ. Φωτίου, αφήνοντας αιχμές για τη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά, «έτσι καταλαβαίνω γιατί η ΝΔ σκοτώθηκε να μην ψηφίσει τα κέντρα στους δήμους, οι οποίοι δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί αυτό το πάθος». Θα υπάρξουν κοινοί κανόνες και αρχές με συμμετοχή εργαζομένων και ωφελούμενων, στη διοίκηση όλων των ιδρυμάτων, με πρωταγωνιστικό ρόλο των δημόσιων ιδρυμάτων, τόνισε η κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα