Τετ α τετ του Αμερικανού ΥΠΕξ με τον Ερντογάν

13:04 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για την πιο σκληρή συνάντηση αλλά και την πιο αληθινή πρόκληση του Τίλερσον, μέχρι στιγμής. Τα καυτά θέματα της ατζέντας.

Όπως γράφουν οι New York Times για την συνάντηση, ο Ερντογάν είναι ένας δυνατός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά και ένας ευέξαπτος ηγέτης, το δημοψήφισμα

του οποίου έχει ανησυχήσει πολλούς, ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος του αυταρχισμού.

Presidential Press Service/Pool Photo via AP

Ο Αμερικανός συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Prime Minister’s Press Service, Pool Photo via AP

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών στην πρωθυπουργική κατοικία. Στην περίπου 40λεπτη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η καυτή ατζέντα των συνομιλιών

Στο επίκεντρο των επαφών του Τίλερσον είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, η έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και περιφερειακά θέματα. Στην πρώτη αυτή σε υψηλό επίπεδο επίσκεψη από τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο Τράμπ, συμφωνήθηκε η αύξηση των επίσημων διμερών επαφών.

Ο Ρεξ Τίλλερσον δεν θα έχει καμία συνάντηση με την αντιπολίτευση. Αν και το αποδίδουν σε θέμα χρόνου, πιθανότατα να πρόκειται για μια προσπάθεια να μην εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας ενόψει του δημοψηφίσματος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί εξωτερικών θεμάτων πρέσβης Κερίμ Ουράς.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γλντιρίμ, λίγες ώρες πρίν από την άφιξη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΝΤV ότι η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη έχει επισήμως ολοκληρωθεί και ότι, αν υπάρξουν στο μέλλον άλλες επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος, θα διεξαχθούν με άλλη ονομασία. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία για να μετέχει στην ανακατάληψη της Ράκα ζητάει να μην συμμετέχουν οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, κάτι για το οποίο προσπαθεί να πεισει τις ΗΠΑ, που φαίνεται να έχουν άλλη άποψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times

Keywords
Τυχαία Θέματα