ΕΕ: 24.000 καταγγελίες καταναλωτών υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα

11:53 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πάνω από 24.000 καταγγελίες καταναλωτών υποβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών της ΕΕ, το 2016 που αφορούσαν είδη ένδυσης και υπόδησης, αεροπορικά εισιτήρια και τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Περισσότερο από το ένα τρίτο αφορούσαν διασυνοριακές συναλλαγές εντός της Ε.Ε.

Αυτό σημειώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον ένα χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας.
«Αν και υπάρχουν αποτελεσματικοί

κανόνες που ισχύουν στην Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν, μερικές φορές, προβλήματα όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διασυνοριακές συναλλαγές στην ενιαία αγορά. Όταν οι καταναλωτές έχουν κάνει τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λύσουν και τα προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν επίσης ηλεκτρονικά. Είτε πρόκειται για προμηθευτή, ο οποίος αρνείται να επισκευάσει έναν ελαττωματικό φορητό υπολογιστή εντός της περιόδου εγγύησης είτε για τουριστικό πρακτορείο, το οποίο αρνείται να επιστρέψει το ποσό που καταβλήθηκε για πακέτο διακοπών που δεν υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πράκτορας, οι διαφορές αυτές μπορούν να διευθετηθούν ταχύτερα και φθηνότερα ή εντελώς δωρεάν εξωδικαστικά, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 15 Φεβρουαρίου 2016«, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για παράδειγμα καταναλωτής από το Λουξεμβούργο διαμαρτυρήθηκε για αυτοκίνητο που ενοικίασε μέσω διαδικτύου από έμπορο στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα απέστειλε την καταγγελία στον αρμόδιο φορέα επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα. Η διαφορά διευθετήθηκε εντός 60 ημερών. Ο έμπορος επέστρεψε όλο το ποσό στον καταναλωτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα