Τελετή μνήμης στο ‘Αουσβιτς – «Χρόνος» με ρολόι που βρέθηκε σε θάλαμο αερίων (video)

20:30 27/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το Ολοκαύτωμα δεν άρχισε με φόνους, αλλά με λόγια μίσους», υπενθύμισαν επιζήσαντες που επέστρεψαν στον τόπο μαρτυρίου, του ‘Αουσβιτς-Μπιρκενάου, 72χρόνια μετά.

International Holocaust Remembrance Day at Auschwitz starts with music. Watch the ceremony: pic.twitter.com/OAhebTqvA2

Reuters Top

News (@Reuters) January 27, 2017

Μέχρι την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού τον Ιανουάριο του 1945, οι Γερμανοί ναζί θανάτωσαν από το 1940 σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο ‘Αουσβιτς, έξι εκατομμύρια Εβραίους αλλά και Πολωνούς, Ρομά (25.000), Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου (20.000) και ομοφυλόφιλους.

Η τελετή, είχε βασικό θέμα τον «Χρόνο» , όπως συμβολίζεται από ένα ρολόι που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στον θάλαμο αερίων και στο κρεματόριο 3 το 1967.

«Ο χρόνος αναπόφευκτα μας απομακρύνει από την ιστορία του ‘Αουσβιτς και τους κινδύνους του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας«, τόνισε ο δρ Πιοτρ Τσιβίνσκι, διευθυντής του μουσείου του ‘Αουσβιτς.

Το 2005 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ από το 1979 ο ιστορικός χώρος του Άουσβιτς εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Holocaust memorial day marred by spat with far-right MP pic.twitter.com/8QRRRXZfS1

— The Local Germany (@TheLocalGermany) January 27, 2017

Η Γερμανία, σε επίσημη κοινοβουλευτική τελετή, απέτισε φόρο τιμής στα 300.000 θύματα, κυρίως άτομα με ειδικές ανάγκες, που εξοντώθηκαν κατά το ναζιστικό πρόγραμμα «ευθανασίας» των Ναζί, οι οποίοι χαρακτηρίζονται και ως «ξεχασμένα θύματα».

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή της Θουριγγίας, όπου εμποδίστηκε να εισέλθει στην τελετή μνήμης, ο εκπρόσωπος του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) Björn Hocke, ο οποίος ενημερώθηκε ότι η παρουσία του θα ήταν πρόκληση για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, λόγω των δηλώσεων του για «στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της μνήμης». Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει «μνημείο της ντροπής, στην καρδιά της πρωτεύουσας», το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ:AΜΠΕ, The Local

Σχετική είδηση:Παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος – 27 Ιανουαρίου

Σχετική είδηση:Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος- Το μήνυμα του Αλ.Τσίπρα

Σχετική είδηση:«Το Ολοκαύτωμα είναι κομμάτι της δικής μας ιστορίας, όχι μόνο της ευρωπαϊκής»

Keywords
Τυχαία Θέματα