Τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Μαρωνίτη

17:26 14/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το τελευταίο αντίο σε έναν μεγάλο ακαδημαϊκό, τον κορυφαίο δάσκαλο της ελληνικής γλώσσας, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, είπαν σήμερα στο Α’ νεκροταφείο συγγενείς, φίλοι, μαθητές του, πολιτικοί, αλλά και εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

Ο σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος “έφυγε” το πρωί της Τρίτης από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Στο πλευρό της οικογενείας του Δ. Μαρωνίτη βρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων

στο κοιμητήριο παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της βουλής οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μαδάς, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, βαθύς μελετητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αρχαιοελληνιστής και νεοελληνιστής συγχρόνως, στοχαστής και δοκιμιογράφος, υπηρέτησε πάνω από όλα.. τη γλωσσική ακρίβεια. Η καλύτερη σφραγίδα της δουλειάς του, όπως ο ίδιος είχε πει, ήταν η μετάφραση της «Οδύσσειας». Από όλες του τις ιδιότητες του πάντως προέκρινε τη διδασκαλία, έχοντας τη μοναδική ικανότητα να κινητοποιεί τη σκέψη των μαθητών του.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, δάσκαλος με ήθος και πολιτικό σθένος, ήταν από τους πρώτους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Συνελήφθη για τη δράση του και φυλακίστηκε για οχτώ μήνες. Στο κελί, άφησε το σημάδι του, γράφοντας τη «Μαύρη γαλήνη», πάνω σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα