Τα προβλήματα αλλά και το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» του Brexit για την Ελλάδα

06:51 29/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Η Ελλάδα, ως ο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε. ενδεχομένως να εισέλθει σε δοκιμασία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, καθώς η αβεβαιότητα και το περιβάλλον οικονομικών αναταράξεων που διαμορφώνεται δυσχεραίνουν την προσπάθεια σταθεροποίησης στη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς εάν η Ευρώπη αποφασίσει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δείξει ότι η λειτουργία της Ε.Ε.

είναι αποτελεσματική, τότε μπορεί να αναμένεται μια σχετικά θετική στάση για τα ελληνικά θέματα, έτσι ώστε το ζήτημα της χώρας μας «να μην είναι στη μέση» όσο θα χτίζεται η ασπίδα για την Ενωμένη Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι είναι δυνατόν να συγκροτηθεί ένας «άξονας του Νότου», ο οποίος θα μπορέσει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Γερμανία η οποία θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιευρωπαϊκές τάσεις.

Αν και είναι νωρίς ακόμη για να φανεί ποια τάση θα επικρατήσει, αλλά ήδη φαίνεται ότι ο ενθουσιασμός ορισμένων ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit μπορεί να γίνουν καταλύτης για αλλαγή των συσχετισμών σε προοδευτικότερη κατεύθυνση καταλάγιασε ύστερα από τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών.

Το γεγονός είναι ότι όλοι οι οικονομικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, βασίζονταν στην πρόβλεψη ότι θα επέλθει σταδιακά μια εξομάλυνση στον τραπεζικό τομέα, σταθεροποίηση των αποδόσεων (επιτόκια) των κρατικών ομόλογων, έτσι ώστε να εισρεύσουν επενδύσεις τόσο σε “χαρτιά” (μετοχές, ομόλογα) όσο και σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα