Τα μηνύματα για τη μαύρη επέτειο του απριλιανού πραξικοπήματος (video)

13:31 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την επιβολή της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα. Στην ανάγκη προστασίας και υπεράσπισης της Δημοκρατίας εστιάζουν τα πολιτικά κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα μηνύματά τους.

«Το εθνικό μας χρέος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας γίνεται, μέσα στη σημερινή συγκυρία ιδίως για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, τόσο περισσότερο επιτακτικό, όσον οι ύπουλες δυνάμεις

που απεργάζονται την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών -με αποκορύφωμα τα ναζιστικά κατάλοιπα, τα οποία ξυπνούν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- αναβιώνουν απειλητικά».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

H Βουλή τίμησε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

«Tιμούμε τους αγώνες του λαού μας, την αλληλεγγύη και τη διεθνή συμπαράσταση, που επέφεραν την πτώση της χούντας επτά χρόνια αργότερα», δήλωσε για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επιβολή του πραξικοπήματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Eduardo Rodriguez Parilla.

«Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της διάκρισης, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις» υπογράμμισε ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Μηνύματα κομμάτων

«Πέρασε κιόλας μισός αιώνας από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, μία νύχτα που κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια αφήνοντας πίσω της εφιάλτες, καταστροφές, και την τραγωδία της Κύπρου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου για να τονίσει: «50 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε. Θυμόμαστε τους ακατάλυτους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία (..) Αλλά, πάνω από όλα», υπογραμμίζει «συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές, σε χρόνια δύσκολα». «Σε μία Ευρώπη που συνθλίβεται από πολιτικές λιτότητας, από τον στυγνό κι απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ακροδεξιά, οι εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ακόμα και οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η παραδειγματική αντίσταση του ελληνικού λαού στη μαύρη επταετία είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, εφόδιο και φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες», επισημαίνει το αποδεικνύει κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε «21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα.»

21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 21, 2017

Στο μήνυμα του το ΚΚΕ τονίζει στο μήνυμά του ότι επισημαίνει ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου.

Οι εξελίξεις στα χρόνια της δικτατορίας επιβεβαίωσαν και πάλι ότι πλατιές εργατικές, λαϊκές, νεολαιίστικες δυνάμεις μπορούν τελικά να αντιδρούν και να κινητοποιούνται παρά τις συνθήκες ωμής βίας και ανοιχτής τρομοκρατίας, αναφέρει.

Το ΚΚΕ παρουσιάζει το βιβλίο «Δικτατορία 1967-1974 / κείμενα και ντοκουμέντα» σε ειδική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην χώρα μας στον Περισσό. Παράλληλα, αντιστασιακό υλικό και εκθέματα από την επτάχρονη αντιδικτατορική πάλη του κόμματος εκτίθενται με τη ευκαιρία της εκδήλωσης, στην είσοδο της μεγάλης αίθουσας συνεδρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα