Συζήτησαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για παγετό και «σφήκα»

11:23 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου είχαν οι δήμαρχοι Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης και Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγών του Τυρνάβου για να συζητήσουν τον τρόπο κάλυψης απώλειας εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών από τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Μαρτίου.

Για τη συνάντηση αυτή μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας και τόνισε τα εξής:
«Χθες με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου, επισκεφτήκαμε τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξη κ. Αποστόλου, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές, για να δούμε πως μπορεί να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών. Είναι τεράστιες οι διαφορές από πέρυσι με φέτος όσον αφορά το εισόδημα των αγροτών. Το γεγονός ότι τα δένδρα σήμερα δεν έχουν καρπό έχει να κάνει με τον παγετό στη διάρκεια των λουλουδιών, ο ΕΛΓΑ έχει συγκεκριμένο τρόπο που προσδιορίζει τον παγετό, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι έχουμε παγετό και σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τον παγετό. Αυτή ήταν η συζήτηση με τα στελέχη του υπουργείου. Εμείς εμμένουμε στην θέση μας, σε περίπτωση που δεν μπορεί πραγματικά να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να εξετασθούν και άλλα εργαλεία που υπάρχουν έτσι ώστε να καλυφθεί το εισόδημα που έχει χαθεί για φέτος και είναι μεγάλη η διαφορά και φτάνει το 70 με 80%.».

Ο κ. Γκουντάρας επεσήμανε ακόμη, ότι «γίνεται κουβέντα στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια, ένα ζήτημα που προέκυψε τώρα, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πολλά χρόνια, αντίστοιχα ζήτημα ανακύπτουν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καλύτερη λύση είναι ο ΕΛΓΑ, όλες οι άλλες είναι χρονοβόρες για τους παραγωγούς».
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση σημείωσε, πως, «σήμερα έχουμε συνάντηση στο υπουργείο με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με Ρίζο Μαρούδα, πιθανόν Βαγγέλη Μπούτα και εκπροσώπους παραγωγών. Υπάρχει και το θέμα των καστανοπαραγωγών, η «σφήκα της καστανιάς» είναι ασθένεια η οποία εξαφάνισε τα κάστανα στην Ιταλία για 5 ολόκληρα χρόνια, έχει εμφανιστεί σε τέσσερα σημεία στην χώρα μας, το πιο κοντινό μας είναι η Σκοτίνα και ζητάμε να χρηματοδοτηθεί η πρόταση του ΕΘΙΑΓΕ προκειμένου να «ρίξουν» σε αυτές τις περιοχές το ωφέλιμο έντομο που τρώει μόνο την «σφήκα», ας το προλάβουμε, να κάνουμε πρόληψη για να μην έχουμε τα φαινόμενα του «έλκους» της καστανιάς.
Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού με στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς».

The post Συζήτησαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για παγετό και «σφήκα» appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα