Σύσκεψη Φορέων για το Καραβάνι Υγείας στη Λάρισα

16:28 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα το Καραβάνι Υγείας φθάνει στη Λάρισα 1 Φεβρουαρίου 2017.Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα εκκινήσει από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις 9 το πρωί και με πορεία επτά [7] χιλιομέτρων η οποία θα διέλθει από Υγειονομικές

και Προνοιακές Υπηρεσίες, θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.


Για την οργάνωση και υλοποίηση του ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ της ΥΓΕΙΑΣ πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη Φορέων Θεσσαλίας στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος Φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κοινωνικοί, επαγγελματικοί, εργαζόμενοι που υπηρετούν στον χώρο της δημόσια υγείας. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο γ.γ. της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Παπαναστάσης, καθώς και το μέλος αυτής Γιάννης Λαζαρίδης.

Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Ν. Λάρισας Γιώργος Μπερσίμης, μαζί με τους Δημήτρη Γουναρά και Ζήση Δότα, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών Γιώργος Μαθιόπουλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας, εκπρόσωπος της αστυνομίας και της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και πολλοί άλλοι.

Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος εργαζομένων ΠΓΝΛ Κώστας Λαρίσης, ο πρόεδρος και γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και Χρήστος Παπαναστάσης, αντίστοιχα, καθώς και ο εκπρόσωπος της εφημερίδας εργατικής αλληλεγγύης Δημήτρης Στεφανάκης σχετικά με το Καραβάνι Υγείας είπαν:
Κώστας Λαρίσης (πρόεδρος εργαζομένων ΠΠΝΣ)
«Σήμερα η σύσκεψη αυτή αφορά την οργάνωση καραβανιού την 1 Φεβρουαρίου στη Λάρισα και διοργανώνει η ΠΟΕΔΥΝ και εμείς τα νοσοκομεία της Λάρισας για να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας. Η αρχή έγινε με το καραβάνι της Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πάτρα και τώρα στη Λάρισα. Τα μεγάλα προβλήματα κάνουν επιτακτική την ανάγκη να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειάζεται για να είναι η υγεία αντιπροσωπευτική και όχι να είναι υποβαθμισμένες οι παροχές της υποβαθμισμένες ώστε να δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού γενικότερα στο χώρο της υγείας, υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Υπάρχουν κενά που φτάνουν και το 40%, όπως υπάρχουν και μειωμένοι προϋπολογισμοί.»
Χρήστος Παπαναστάσης (Γ.Γ. ΠΟΕΔΗΝ)
«Η ΠΟΕΔΥΝ βρίσκετε σήμερα στη σύσκεψη των σωματείων για να προετοιμάσουμε τη μεγάλη κινητοποίηση την 1 Φεβρουαρίου για να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε στο χώρο της δημόσιας υγείας. Καθημερινά είμαστε στον αγώνα, αναδεικνύουμε τα προβλήματα στο χώρο των νοσοκομείων αλλά και γενικότερα στην υγεία και επιζητούμε επίλυση από την πολιτική ηγεσία που Υπουργείου Υγείας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση εξαγγέλλει χιλιάδες προσλήψεις από τα τηλεοπτικά παράθυρα που δεν γίνονται πράξεις. Τα προβλήματα των νοσοκομείων από την έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια , από την έλλειψη χρηματοδότησης είναι τεράστια, αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε υλικά, δεν υπάρχουν εντατικές μονάδες θεραπείας, αναβάλλονται χειρουργεία γιατί δεν λειτουργούν χειρουργικά τραπέζια, δεν γίνονται εργαστήρια γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και όλα αυτά σε βάρος του έλληνα πολίτη. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας.»
Γιαννάκος Μιχάλης (πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ)
«Σε μας δεν προέχει η πολιτική καριέρα του κ. Πολάκη, του κ. Ξανθού και της κυβέρνησης αλλά προέχουν οι ανθρώπινες ζωές, γι αυτές κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σωθούν και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες νοσηλείας και εργασίας. Γι αυτό σήμερα προετοιμάζουμε το καραβάνι της υγείας την 1 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στις 9:00 το πρωί, θα διέλθει από υγειονομικές μονάδες, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, τον Πηνειό ποταμό, όπου θα υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις και θα καταλήξουμε στην Κεντρική Πλατεία. Οι λίστες αναμονής στο ΕΚΑΒ ανανεώνονται καθημερινά, πολλοί ασθενείς την επόμενη ημέρα δεν δηλώνονται γιατί απλώς πέθαναν. Εμείς έχουμε λοιπόν δίκαιο ότι στοιχίζει ανθρώπινες ζωές η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας εξαιτίας των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση. Ζητάμε να είναι μαζί μας οι αγρότες, ζητάμε να ξεσηκωθούν όλοι οι πολίτες γιατί η δημόσια υγεία είναι υπόθεση όλων μας».

Στεφανάκης Δημήτρης (φοιτητής αρχιτεκτονικής Βόλου- εφημερίδα εργατική αλληλεγγύη)
«Ήρθα σήμερα να παρακολουθήσω την σύσκεψη και έχω να θέσω τρία πράγματα.
1. Είναι πραγματικά προκλητικό αυτή την περίοδο εκατοντάδες εκατομμύρια να πηγαίνουν στα μνημόνια, στα χρέη και στις τράπεζες και οι κυβερνήσεις να παίζουν με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
2. Τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό, του Βόλου ειδικά έχει μόνο προσωπικό ασφαλείας, δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, πτέρυγες κλείνουν, έχουν κλείσει τα περιφερειακά κέντρα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες.
3. Πρέπει να οργανωθεί αυτή η μάχη, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί να δώσουν όλοι μαζί αυτή τη μάχη.
4. Η υγεία και δημόσια πρέπει να είναι πέρα από διακρίσεις, πρέπει να είναι και για τους μετανάστες, να είναι και για τους πρόσφυγες».

Keywords
Τυχαία Θέματα