Συντομότατα θα ανακοινωθούν οι πρώτοι δημόσιοι οργανισμοί που θα καταργηθούν

20:37 29/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτοι δημόσιοι οργανισμοί που θα καταργηθούν, από τους οποίους αναμένεται να απολυθούν περίπου 1.800 υπάλληλοι. Σε όσους φορείς συγχωνεύονται θα γίνει αξιολόγηση προσωπικού.Όπως διευκρινίζεται, εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να κάνουν μόνο όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα για να αποχωρήσουν με μειωμένη και όχι πλήρη σύνταξη.
Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 15000 απολύσεις στο δημόσιο
από τις οποίες οι 4000 θα γίνουν μέσα στο 2013 ενώ οι υπόλοιπες 11.000 το 2014.
Περισσότερο επισφαλείς είναι οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς οι μόνιμοι θα απολύονται μόνο αν κριθούν πειθαρχικά υπόλογοι.

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση του σχεδίου για τους πρώτους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν.
Οι υπάλληλοι θα απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς θα καταγγελθεί η σύμβαση τους και θα λάβουν αποζημίωση.

Οι πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι θα απολύονται μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, ενώ οι υπόλοιπες αποχωρήσεις θα γίνουν μετά από αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τα υπουργεία και τους φορείς όπου έχουν καταρτιστεί νέα οργανογράμματα, προκειμένου να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό. Πρώτο μέλημα είναι να ελεγχθεί αν πληρούν τα τυπικά προσόντα.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, στην ομιλία του έκανε και πάλι νύξη για τους συμβασιούχους που παραμένουν στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα. Πρόσθεσε δε πως:
Δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο τομέα όσοι δεν τους συνδέει έγκυρη έννομη σχέση με το δημόσιο ή δεν έχουν καν σύμβαση εν ισχύει πρόσληψης με το δημόσιο.

Εθελούσιες αποχωρήσεις

Για πρώτη φορά δόθηκαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εθελούσιων αποχωρήσεων. Όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, θα έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν έως 3 πλασματικά χρόνια για να λάβουν πρόωρη σύνταξη. Δεν θα μπορούν όμως να εξαγοράσουν χρόνια για να λάβουν πλήρη σύνταξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα