Συνομιλίες Ερντογάν-Ακιντζί για Κυπριακό και όρους Τουρκοκυπρίων

08:41 18/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Λεπτομερώς συζητήθηκε το Κυπριακό», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι είναι «όρος να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων». Όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα υπάρξουν επτά κρίσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η διαβούλευση με την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί

μέσα στο 2016 λύση, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια της τουρκοκυπριακής πλευράς. Είναι πολύ σημαντικό να επιδειχθεί πολιτική κατανόηση», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Ή θα φτάσουμε σε λύση πριν από το τέλος του 2016 ή θα κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας μετά την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Φεβρουαρίου στο νότο της Κύπρου, τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί. Για να μην πυροδοτηθούν νέες εντάσεις σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η λογική οδός είναι να τερματιστεί αυτή η ιστορία πριν τελειώσει το 2016. Δεν πρέπει το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο να αποτελέσει αιτία έντασης, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου στην ‘Αγκυρα.

Ερωτηθείς για τυχόν δραστηριότητες της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στο ψευδοκράτος και εάν βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού μελών της, ο κ. Ακιντζί, τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφού δεν θα πρέπει, όπως είπε, «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά».

«Η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος. Είναι ένα μέρος που υπάρχουν πολλά κουτσομπολιά. Δεν θέλουμε να κατηγορηθούν αθώοι άνθρωποι», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα