Συνολική συμφωνία στο Eurogroup – Νέα δεδομένα για το χρέος

09:25 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup. Η συμφωνία περιλαμβάνει την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ μέσα στον Ιούνιο και τα υπόλοιπα το Σεπτέμβριο και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ως προς το χρέος αποφασίστηκε να μην υπάρξει αναφορά σε πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018. Στη δήλωση του Eurogroup υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Ο

πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου.

Αισιοδοξία ότι η συνολική συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη του Eurogroup.

Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση του εν λόγω ποσού θα γίνει τμηματικά. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: ΝΔ για Eurogroup: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα

The post Συνολική συμφωνία στο Eurogroup – Νέα δεδομένα για το χρέος appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα