Οι δύσκολες μέρες των μικροπωλητών

08:25 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύσκολες μέρες περνούν οι μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές της Θράκης. Παρά το γεγονός ότι έχουν πολυετή παρουσία πίσω από τους πάγκους και είναι γνώριμοι στους πελάτες – καταναλωτές, βλέπουν την κίνηση να μειώνεται και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Η κυρία Μαρία από τα Κιμέρια της Ξάνθης έχει συμπληρώσει δύο και πλέον δεκαετίες στις λαϊκές. «Κάποτε ήταν καλά, τώρα, όμως, όχι » δηλώνει και στέκεται σιωπηλή. «Ζούσαμε, τώρα, όμως, είμαστε πολύ χάλια. Είναι πολλοί οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσουμε » δηλώνει μετά από λίγο και περιγράφει το «δράμα» των λογαριασμών: «ΕΝΦΙΑ, Εκκαθαριστικά

χρεωστικά, άδειες για τους πάγκους κ.α. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Τι θα κάνουμε; Δεν θα πληρώσουμε. Δεν έχουμε να πληρώσουμε».

Για τον πάγκο στην Λαϊκή του Πόρτο Λάγους πληρώνει ως ενοίκιο στο Δήμο 213 ευρώ το χρόνο. Για τον αντίστοιχο πάγκο στην Ξάνθη πληρώνει 702 ευρώ για εννέα μέτρα. «Πώς θα τα πληρώσω αυτά;» αναρωτιέται κι εξηγεί ότι οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα. «Είμαστε δύο οικογένειες, η δική μου και του γιου μου. Και οι δύο δουλεύουμε με μια άδεια. Μπορούμε να συντηρηθούμε;» αναρωτιέται και προσθέτει ότι όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός δεν κάνουν ούτε «σεφτέ».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Με τη ζέστη το καλοκαίρι, με το κρύο το χειμώνα, τουλάχιστον να είχε κίνηση, να έβγαινε το μεροκάματο αλλά…» αφήνει την κουβέντα στη μέση και σκέφτεται τους δεκάδες συναδέλφους της που έχουν φύγει στο εξωτερικό, Γερμανία, Ολλανδία. «Και ο γιος μου σκέφτεται να φύγει. Εδώ δεν μπορεί να βρει δουλειά. Τους λέω να φύγουν. Κι εγώ θα φύγω, αφού δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Τι θα πληρώσω; Μας στέλνουν πάρα πολλά και δεν μπορούμε να βγούμε . 1700 ευρώ ήρθε η φορολογική μου δήλωση, ενώ το εισόδημά μου είναι 3000. Με τις 3000 ευρώ συντηρούμαστε δύο οικογένειες. Πώς θα ζήσουμε;Θέλουν να φύγουμε από την ίδια τη χώρα μας, να πάμε αλλού» δηλώνει λυπημένη και περιμένει έναν πελάτη που θα «σπάσει» το μονόλογο της.
Φώτο: Η κυρία Μαρία στον πάγκο της Λαϊκής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Οι δύσκολες μέρες των μικροπωλητών appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα