Συνεχίζεται το μπαράζ εκκαθαρίσεων στην Τουρκία – Πρόθεση επαναφοράς της θανατικής ποινής

08:42 18/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Λεπτές είναι οι ισορροπίες στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η διεθνής ανησυχία κλιμακώνεται τόσο για τις διαστάσεις που λαμβάνουν οι βίαιες επιχειρήσεις εκκαθάρισης όσο και για τη διαφαινόμενη πρόθεση επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκκαθαρίσεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Χιλιάδες οι συλλήψεις σε στρατό και δικαιοσύνη, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα και για 189 μέλη θεσμικών οργάνων. Στους συλληφθεντες στρατιωτικούς περιλαμβανονται 34 στρατηγοί,

μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, που κατά την Άγκυρα είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών απο τους πραξικοπηματίες.

Ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα απευθύνουν επιστολές στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις απαιτώντας την έκδοση του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του. Ο τούρκος πρόεδρος επανήλθε εκ νέου στο θέμα της θανατικής ποινής, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και ότι θα έχει διαβουλεύσεις γι αυτό με την αντιπολίτευση.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές και πρόσθεσε οτι ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα