Συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit στη Βρετανία – Συμβολικό «Οχι» από τη Σκωτία

16:29 8/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση από το Λονδίνο – Ευδοξία Λυμπέρη

Στη Βρετανία συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ενώ στη Σκωτία, το Κοινοβούλιο καταψήφισε συμβολικά την διαδικασία για το Brexit.

Την Τρίτη το βράδυ έγινε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς να περάσει καμία τροποποίηση από τις πολλές που είχαν κατατεθεί από διαφορετικά

κόμματα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη νίκη για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η οποία υποσχέθηκε στους «αντάρτες» βουλευτές του κόμματός της, ότι θα έχουν λόγο στην τελική συμφωνία, δηλαδή η τελική ψήφιση της συμφωνίας θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία παρουσιάστηκε πρόβλημα στο Εργατικό Κόμμα καθώς πολλοί βουλευτές θέλουν να ψηφίσουν εναντίον της πρότασης της Μέι, παρά την οδηγία του Τζέρεμι Κόρμπιν να ψηφίσουν υπέρ.

Εν τω μεταξύ, η Σκωτία κλιμακώνει τη διαμαρτυρία της κατά του Brexit, με τους νομοθέτες να ψηφίζουν εναντίον του νομοσχεδίου για το Brexit με 90 ψήφους υπέρ και 34 κατά. Μια κίνηση ουσιαστικά συμβολική, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν απαιτείται περιφερειακή διαβούλευση.

Παρ΄όλα αυτά, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, μετά από σημερινή δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 49% των πολιτών θα ψηφίσουν ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, κλιμακώνει την απειλή της και σύμφωνα με αναλυτές ορίζει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα