Συνεχίζει να διχάζει κυβέρνηση - αντιπολίτευση η τραγωδία στο Φαρμακονήσι

17:35 24/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Γιά "αδειάσειστα στοιχεία", τα οποία αποδεικνύουν "πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα επαναπροώθησης" μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα», απαντώντας στις επικρίσεις για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης προέτρεψε εμμέσως τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη να παραιτηθεί εξαιτίας των δηλώσεών του για τα γεγονότα.Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό
«Βήμα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δυο άνδρες του Λιμενικού είχαν ανέβει στο σκάφος των μεταναστών για να τους σώσουν. "Αν είναι (σ.σ. τα γεγονότα) όπως ισχυρίζονται (σ.σ. οι διασωθέντες) τότε οι δύο άντρες του Λιμενικού γιατί ήταν πάνω στο πλεούμενο; Γιατί προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τους σώσουν;" αναρωτήθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας: "Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Υπάρχουν τα στίγματα των πλεούμενων. Εκεί αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα επαναπροώθησης, ούτε τίποτα σχετικό. Υπήρξε προσπάθεια διάσωσης".

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε τον υπ. Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη ότι παρείχε πολιτική και ηθική κάλυψη στα όσα συνέβησαν. «Πώς μπορεί ένας τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του;» διερωτάται ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει: «Μήπως η παραμονή του δίνει το σήμα στις λιμενικές Αρχές να δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε ανάλογες περιπτώσεις; Πέρασε έστω και προς στιγμήν από το μυαλό του υπουργού η παραίτηση; Το βέβαιο είναι πως ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι πλέον έκπτωτος στη συνείδηση της κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Σε δηλώσεις του στη Δημόσια Τηλεόραση ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί εντός και εκτός Ελλάδας για το τραγικό συμβάν, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος εισσαγελέας και το Ναυτοδικείο διεξάγουν έρευνα, αναζητώντας ευθύνες για τις συνθήκες του ναυαγίου.

Για άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες που αποσκοπούν στη μείωση του κύρους του Λιμενικού Σώματος, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού σχετικά με τις καταγγελίες για άρνηση παροχής βοήθειας στους μετανάστες.

«Το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται για πάσης φύσεως εκμετάλλευση», δήλωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας. «Οφείλουμε όλοι να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δράμα αυτών των ανθρώπων και η οποιαδήποτε κρίση σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο θα πρέπει να γίνει μετά τα αποτελέσματα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών», προσέθεσε.

Εξάλλου, σε απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς, την οποία δημοσιεύει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει ενημέρωση για «συστηματικές επαναπροωθήσεις» μεταναστών από την Ελλάδα, γίνεται αναφορά στο νομικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τονίζεται ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων και ιδίως η αρχή της μη- επαναπροώθησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα