Συναυλία χορωδιακής μουσικής στο Γενί τζαμί

12:26 30/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη, διοργανώνει την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 21:00 στο Γενί τζαμί, (Αρχαιολογικού Μουσείου 30) τη συναυλία φωνητικής μουσικής με τίτλο «Sacred music in a Sacred space» στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων. Η είσοδος είναι ελεύθερη

για το κοινό.

Στην βραδιά συμμετέχουν από κοινού τα φωνητικά σύνολα VOCI CONTRA TEMPO υπό τη διεύθυνση τηςΣοφίας Γιολδάση και CONTRADITION ENSEMBLE υπό τη διεύθυνση του Kostika Çollaku. Συνοδεύουν οι μουσικοί: Βασίλης Σαΐτης στο τσέλο και Κώστας Παντελίδης στο αρμόνιο. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στον πανέμορφο και υποβλητικό χώρο του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (Γενί τζαμί).

Οι χώροι στους οποίους δημιουργήθηκε η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας έχουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα και ατμόσφαιρα. Την αίσθηση αυτή την κουβαλούν οι πέτρες ανά τους αιώνες και λένε ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικές φυλές, θρησκείες και πολιτισμούς. Το Γενί Τζαμί έχει τη δική του πλούσια ιστορία να μας διηγηθεί… χτισμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, αποτέλεσε τόπο λατρείας για τους εξισλαμισθέντες Εβραίους της πόλης, χώρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που ήρθαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών και μουσείο που στέγασε την αρχαιολογική συλλογή της Θεσσαλονίκης. Η κατάνυξη που νιώθει κανείς μέσα στο μνημείο αυτό, το οποίο συνδέθηκε εξίσου με τους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης, μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα λατρευτικής μουσικής που αντιπροσωπεύει τον πλούτο της χορωδιακής μουσικής, τόσο της Ανατολικής, όσο και της Δυτικής χριστιανικής παράδοσης…».

Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο VOCI CONTRA TEMPO

Mariam Matrem Virginem, Llibre Vermell de Montserrat
Shen Khar Venakhi (Thou Art a Vineyard), Παραδοσιακό τραγούδι από τη Γεωργία
Ave maris Stella, Léo Delibes
Ave Maria, Francisco Ibáñez Irribarría
Ave Maria, J.Brahms

Φωνητικό Σύνολο CONTRADITION ENSEMBLE

Ave Maria – Alexei Gvozdetskiy
Ubi Caritas – Ola Gjeilo
Õnnis on Inimene – Cyrillus Kreek
Funeral Canticle – Sir John Tavener
Rejoice, O Virgin (από το έργο All-Night Vigil) – Sergei Rachmaninoff
Three Sacred Hymns – Alfred Schnittke
i. Hail to the Virgin Mary
ii. Lord Jesus, Son of God
iii. Our Father

Τwo Hebrew songs for both Ensembles
– Bashana Haba’ah
– Hine Ma Tov

Keywords
Τυχαία Θέματα