Συνάντηση Π. Παυλόπουλου – Marcelo Rebelo De Souza

23:26 6/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Marcelo Rebelo De Souza, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ξεναγώντας τον στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας αποτελούν τον πιο εμβληματικό χώρο, μέσα στον οποίο -και ενόψει της συνάντησής μας με τους Ομόλογους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μάλτα, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου- μπορούμε και πρέπει να εμπνευσθούμε ως προς το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τούτο

διότι εδώ έχει τα θεμέλια του ο πρώτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ο πυλώνας του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, ο οποίος κληροδότησε στην Ευρώπη και στην Δύση την Ελευθερία του δημιουργικού Πνεύματος και τις αρχές της Δημοκρατίας».

Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Και σε διμερές επίπεδο, γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα, πόσο σημαντική είναι η Πορτογαλία, πόσο σημαντικός είναι ο Νότος για την Ευρώπη. Αλλά την ίδια στιγμή, έχουμε και ένα πολυμερές όραμα για την Ευρώπη: Θέλουμε να είμαστε δυνατοί στο οικονομικό επίπεδο αλλά επίσης και σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, και να έχουμε την υποστήριξη των λαών μας. Και αυτό προϋποθέτει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος πρόνοιας. Και βεβαίως ελευθερία και Δημοκρατία. Όλα μαζί».

Συνεχίζοντας ο κ. De Souza, τόνισε πως: «Θα έχουμε μία συνάντηση στη Μάλτα την επόμενη βδομάδα και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, όπως το κράτος πρόνοιας, το οποίο είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό. Αλλά την ίδια στιγμή θα συζητήσουμε και την κατάσταση στη Μεσόγειο, με το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

Και σήμερα είχαμε καλά νέα καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί. Οι άνθρωποι πρέπει να τον δεχθούν. Δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι μια Αρχή, μια συνταγματική Αρχή στην Ευρώπη. Τη γνωρίζουμε».

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Keywords
Τυχαία Θέματα