Συνάντηση εμπειρογνωμόνων για των αυστηρών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια σε επιβάτες που έρχονται από Ελλάδα

19:59 22/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση εμπειρογνωμόνων Ελλάδας, Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιηθεί προκειμένου να εξεταστεί το θέμα που έχει προκύψει με τους αυστηρούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια για επιβάτες που προέρχονται απο την Ελλάδα.

Αυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, η οποία σημείωσε ότι η Γερμανία είναι μια από τις χώρες-μέλη που έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα

στις πτήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της παράνομης μετανάστευσης.

Το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών επικαλέστηκε περιπτώσεις ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν με πλαστά έγγραφα και ανακοίνωσε οτι παρατείνονται για ένα εξάμηνο οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα αεροδρόμια.

Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκφράζουν την ενόχληση και τη δυσφορία για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και κυρίως με τον τρόπο που γίνονται αυτοί.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες του Αναπληρωτή Υπουργού, Νίκου Τόσκα, με τον Γερμανό υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ και τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στις 13 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών, η Γερμανία ενημέρωσε την επιτροπή της ΕΕ για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου συνόρων για άλλο ένα εξάμηνο (ενώ μέχρι τώρα ήταν για διάρκεια τριών εξαμήνων δηλ. ενάμισι έτος), ενώ επισημαίνουν ότι συνολικά 6 χώρες πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα: πρόκειται για τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Ελέγχους διεξάγει και η Γαλλία (μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπατακλάν).

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της Γερμανίας για την Ελλάδα πρόκειται για τις πτήσεις από Ελλάδα.

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, όλες οι πτήσεις που προέρχονται από τα ελληνικά αεροδρόμια κατευθύνονται σε ζώνη ελέγχου Σένγκεν και εκεί πραγματοποιούνται έλεγχοι διαβατηρίων από Γερμανούς αστυνομικούς.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δεύτερη Ματιά» η αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη δήλωσε πως οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια δεν αφορούν μόνο τους Έλληνες επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ελλάδα στη Γερμανία, αλλά το σύνολο των επιβατών των πτήσεων από Ελλάδα προς Γερμανία.

Η αντιστράτηγος έδωσε μάλιστα παραδείγματα πτήσεων τσάρτερ από την Καλαμάτα, όπου οι επιβάτες είναι αμιγώς Γερμανοί πολίτες και υποβάλλονται όλοι στο μέτρο του ελέγχου.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα