Συγκλονίζει η νέα αιματηρή επίθεση στην Αίγυπτο – Στους 28 οι νεκροί

20:23 26/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση ενόπλων εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής που μετέφερε προσκυνητές σε ένα χριστιανικό μοναστήρι στη νότια Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Υγείας ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στα θύματα αλλά καταδίκης της νέας αιματοχυσίας.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Το τελευταίο διάστημα το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου.

Σύμφωνα

με τη δημόσια τηλεόραση, που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 28 και μεταξύ αυτών είναι και πολλά παιδιά.

Οι Κόπτες χριστιανοί που μπήκαν στο στόχαστρο είχαν ξεκινήσει για προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή, στην επαρχία Μίνια, στα νότια του Καΐρου.

Ο Πύργος του Άιφελ θα βυθιστεί στο σκοτάδι, σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου το Παρίσι να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της σημερινής πολύνεκρης επίθεσης στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

I will turn my lights off tonight, at 12:45 am, to pay tribute to the victims of the Egypt attack. #EiffelTower pic.twitter.com/vBNeQoAI4b

— La tour Eiffel (@LaTourEiffel) May 26, 2017

«Η χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου ήταν και πάλι στόχος μιας βάρβαρης και δειλής επίθεσης. Η σκέψη μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Απόψε τη νύχτα, ο Πύργος του Άιφελ θα σβήσει από τις 00.45 σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Κόπτες», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος.

Ο πύργος του Άιφελ, το σύμβολο του Παρισιού, χρησιμοποιείται συχνά για να δείξει την αλληλεγγύη των Γάλλων απέναντι στα θύματα επιθέσεων.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο ασφαλείας, ενώ την επίθεση καταδίκασε ο μεγάλος ιμάμης του Ελ ʼζχαρ.

Τον αποτροπιασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου μετέφερε στην προεδρία της Αιγύπτου ο έλληνας πρέσβης στο Κάιρο. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη, τρομοκρατική επίθεση εναντίον Χριστιανών Κοπτών», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε συλλυπητήριο μήνυμα.

Είμαστε πάντα και παντού απέναντι σε κάθε φανατισμό που γεννά τυφλή βία με θύματα αθώους πολίτες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

23 ψυχές χάθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα και παντού απέναντι σε κάθε φανατισμό που γεννά τυφλή βία με θύματα αθώους πολίτες.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) May 26, 2017

Σε κοινή δράση των λαών της περιοχής ενάντα στις επεμβάσεις και τους πολέμους, καλεί το ΚΚΕ .»Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, τέτοιες επιθέσεις γίνονται άλλοθι για να κλιμακωθούν οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι, για να ενταθεί ο εκφοβισμός και η καταστολή σε βάρος των λαών. Γι’ αυτό η απάντηση των λαών της περιοχής πρέπει να είναι επαγρύπνηση και κοινή δράση ενάντια στις επεμβάσεις, τους πολέμους και τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος τους» τονίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

«Η τρομοκρατία έδειξε για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό και μισαλλόδοξο πρόσωπό της με τη νέα πολύνεκρη επίθεση εναντίον Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, ανάμεσά τους και παιδιά. Δυστυχώς, για τους τρομοκράτες η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία, είτε χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως πρόσχημα, είτε όχι» δήλωσε για τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Χριστιανών στην Αίγυπτο, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ειδεχθή και βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση και εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας. Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον αιγυπτιακό λαό» καταλήγει στην δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου.

Την επίθεση καταδίκασε και η Ένωση Κεντρώων. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «είναι πλέον πρώτιστη ανάγκη η στενή και μελετημένη συνεργασία μεταξύ κρατών και διεθνούς κοινότητας και ο συντονισμός των προσπαθειών τους για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Είναι λυπηρό και ανησυχητικό ότι ο χριστιανισμός διώκεται και απειλείται με εξαφάνιση στην αρχαία κοιτίδα του, τη Μέση Ανατολή. Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι να επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να συμπαρασταθεί στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, καταβάλλοντας εμπράκτως κάθε δυνατή προσπάθεια βοήθειας», προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επίθεση σε λεωφορείο με χριστιανούς κόπτες (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα