Στον αέρα η απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ

00:04 2/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην άκρη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων (waiver) για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από το ΔΣ της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί και την πληροφόρηση που υπήρχε από άμεσα εμπλεκόμενους αξιωματούχους της ΕΚΤ. Οι τελευταίοι

ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι τα ομόλογα θα γίνονταν αποδεκτά.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ έδωσε πάτημα στους σκληροπυρηνικούς της ΕΚΤ να προβάλλουν πιο επιτακτικά τις αντιρρήσεις τους σύμφωνα με άτομο στη Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ, που είναι σε θέση να ξέρει.

Η μη έγκαιρη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως το θέμα των κόκκινων δανείων που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους άλλους, όπως ο Μάριο Ντράγκι, που είναι πιο ευνοϊκά διακείμενοι.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΕΚΤ αποτελείται από 25 άτομα εκ των οποίων 6 προέρχονται από την εκτελεστική επιτροπή ενώ οι υπόλοιποι 19 είναι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών.

Αν και κάποιοι από τους πιο θετικά διακείμενους ισχυρίζονταν το βράδυ της Τετάρτης ότι όλα ήταν ανοικτά, ποντάροντας στις τροπολογίες που θα έφερνε η κυβέρνηση στη Βουλή, κανένας δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει ποια θα ήταν η τελική απόφαση της ΕΚΤ για το waiver.

Αρκετοί ισχυρίζονταν ότι το ΔΣ θα έπρεπε να περιμένει το πράσινο φως από το Euroworking Group (EWG) ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα πριν κάνει αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα.

Μια μέση λύση θα ήταν να μην υπάρξει μεν απόφαση στο ΔΣ της Πέμπτης αλλά να γίνει κάποια θετική αναφορά και να μην χρειασθεί να συνεδριάσει ξανά εκ του σύνεγγυς για να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων αν το EWG έδινε το πράσινο φως.

Keywords
Τυχαία Θέματα