Στό «στόχαστρο» τα επιχειρηματικά συμφέροντα στα σκουπίδια στη συνάντηση Σκουρλέτη με ΕΚΖ

11:32 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, είχε την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στο υπουργείο, αντιπροσωπεία του εργατικού κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων τοπικών φορέων, (εμπορικού συλλόγου, Ο.Ε.Β.Ε., συλλόγου λογιστών, δικηγορικού συλλόγου, σωματείων του δημοσίου, συλλόγου συνταξιούχων κ.ά.).

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΖ, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, μηχανικών και νομικών του υπουργείου, μεταφέρθηκε,

σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το τοπικό εργατικό κέντρο, στην πολιτική ηγεσία, η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση του λαού της Ζακύνθου, για το σοβαρό πρόβλημα της μη αποκομιδής των απορριμμάτων τους τελευταίους 5 μήνες στο νησί, η οποία, όπως επισημαίνει το συνδικαλιστικό όργανο, εκφράστηκε με την καθολική συμμετοχή στην γενική τοπική απεργία και το συλλαλητήριο στις 15 Μαρτίου.

Βάσει της ίδιας ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία επεσήμανε στον υπουργό Εσωτερικών τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθιστώντας επιτακτική την άμεση παρέμβαση από το υπουργείο, με σκοπό την άμεση λύση του προβλήματος, τη στιγμή, που, σε συνδυασμό με τα κλειστά χειρουργεία στο νοσοκομείο, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο νησί.

Μάλιστα, από την τοπική αντιπροσωπεία, ζητήθηκε να έρθει τεχνικό κλιμάκιο στη Ζάκυνθο και να υποδείξει την πιο ορθή-και επιστημονικά τεκμηριωμένη-λύση και να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την αντιπαράθεση με τον δήμο. Επίσης, από το ΕΚΖ ξεκαθαρίστηκε ότι επειδή η όποια επιλογή θα έχει αντίστοιχο κόστος και ειδικά η παραχώρηση της επεξεργασίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν θα γίνει αποδεκτή καμία αύξηση τελών σε εργαζόμενους, ανέργους, μικρομεσαίους εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους κ.α.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δήλωσε, ότι έχει αδειοδοτήσει τρεις περιοχές ως ενδιάμεση λύση και ότι υπάρχει ευθύνη του δήμου, που δεν προχωράει στην οριστικοποίηση της ενδιάμεσης λύσης. Επιβεβαίωσε, δε, τη θέση του ΕΚΖ ότι υπάρχουν κερδοσκοπικά κυκλώματα που λυμαίνονται τα σκουπίδια, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο με κέντρο την Θήβα όσο και τοπικά.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι αν τα σκουπίδια μεταφερθούν στην Θήβα το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και δεν θα μπορεί να το καλύψει στο σύνολο του η κυβέρνηση. Να σημειωθεί, ότι από το ΕΚΖ, τονίστηκε στον υπουργό, ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναμονή και πως δεν θα μπει στο «γαϊτανάκι» αλληλοκατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης δήμου.

Τέλος, το ΕΚΖ, απαιτώντας, για άλλη μια φορά, να μαζευτούν τώρα τα σκουπίδια που έχουν βάλει σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία, έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, καλώντας όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην περαιτέρω επιβάρυνση του λαού με αυξημένα τέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα