Στο δήμο Λάρισας περνά το κτίριο Μουσών

00:00 20/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πράσινο φως για να περάσει στην κατοχή του δήμου Λάρισας, ένα κτίριο σύμβολο αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, άναψε σήμερα το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, το οποίος ομόφωνα αποφάσισε να αγοραστεί το εν λόγω οίκημα έναντι τιμήματος
460.000 ευρώ, που ζητούσαν οι εννέα συνιδιοκτήτες του ακινήτου.

Η εξαγορά του συγκεκριμένου κτίσματος για την αξιοποίηση του οποίου θα αποφασίσει σε σχετική συνεδρίαση

το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας σε εύθετο χρονικό διάστημα αποτελεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης, την πρώτη κίνηση για την αξιοποίηση κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για την πόλη της Λάρισας. Η δεύτερη κίνηση, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος έχει στόχο την απόκτηση από τον δήμο των δύο δίδυμων αρχοντικών που βρίσκονται επί της οδού 31ης Αυγούστου.

Οσον αφορά ειδικότερα το κτίριο Μουσών σημειώνεται ότι βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παλαιστίνης 7, Φαρμακίδου και Λέσβου σε οικόπεδο εμβαδού 529,58 τ.μ., εντός του οποίου βρίσκεται διώροφη οικία αποτελούμενη από υπόγειο εμβαδού 270,98 τμ, ισόγειο εμβαδού 206,75 τμ, πρώτο όροφο εμβαδού 147,37 τμ και δεύτερο όροφο εμβαδού 23,54 τμ.
Το οίκημα με απόφαση της Υπουργού πολιτισμού στις 30-06-1983, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης γιατί είναι αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, με στοιχεία ART NOUVEAU και το μοναδικό σωζόμενο έργο του αρχιτέκτονα Κολλονέλλου.
Η οικοδόμηση του κτηρίου άρχισε το 1929, με προορισμό την στέγαση του ζεύγους Σαλβαδόρ Αβραάμ. Κατά την διάρκεια της κατοχής στέγαζε τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας, μετέπειτα και για αρκετό διάστημα φιλοξένησε καταστήματα αναψυχής.
Τελευταία το κτήριο παραμένει αχρησιμοποίητο, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση της κατασκευής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Λαρισαίων προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής πρότασης ύψους 2,5 εκ. ευρώ για το Μπεζεστένι σε σχετικό πρόγραμμα που θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιανούαριο του νέου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα